arrow&v
Нутриционист

Рибизла

Рибизлата има антимикробно, диуретично, лаксативно дејство.

Cyber Green Market News

Рибизла
Рибизлата е бобинкасто овошје чиј плод има минијатурна големина, Плодовите можат да бидат црвени, бели или црни, зависно од врстата.
Бобинките имаат киселкасто сладок освежителен вкус, исклучително се сочни и тие се најлековитиот дел од билката. Имаат многу специфичен мирис, а во фармацевтската индустрија се користат и плодот и листот на рибизлата.
Рибизлите содржат и доста шеќери, белковини, минерални супстанции и танини, а се наоѓа и толку многу витамини, особено витамин Ц. Исто така рибизлите содржат и органски киселини и пектини.


Плодот на црната рибила (Ribes nigrum) со оглед на високата количината на витамин Ц, спречува и оздравува од тешки инфекции, а пред се од воспаление на белите дробови. Плодовите и сокот се многу корисни кај бубрежните болести и грчевитите болки на органите на дигестија, а се препорачува за зајакнување и чистење на крвта. Исто така се користи за зголемување на апетитот и јакнење на организмот, а сокот од рибизлата има антимикробно дејство, потоа диуретично, лаксативно дејство, а се употребува и за зајакнување на видот и капиларите.

Црвената рибизла (Ribes rubrum) е богата со витамин Ц, витамин Б комплекс, како и витамини А и К. Од минерали содржи калиум, железо, калциум, фосфор и магнезиум. Црвената рибизла се препорачува за здравјето на срцето и урамнотежување на крвниот притисок. Бобинките се добар диуретик, отстранува урична киселина и го олеснува гихтот и реумата. Бобинките на црвена рибизла го засилуваат апетитот, делуваат на зголемено излачување на жлездата за плунка, а поради многуте семки кои не се разградуваат ја регулираат работата на цревата.

Илија Бузлевски

Рибизла

Нутриционист

Рибизлата има антимикробно, диуретично, лаксативно дејство.

Нови обврски за ветеринарите при посети и прегледи на животни

Македонија

Новите обврски треба да обезбедат и повисоки стандарди за здравствена заштита и благососотојба на животните и осигурување на јавното здравје и усогласување на операторите – одгледувачите на животни со прописите од областа на ветеринарното здравство

Плодови има, нема кој да ги бере!

Србија

И покрај кризата предизвикана со коронавиросот, во јужниот дел од Србија каде се лоцирани најголемите површини со оранжериски малини, но и пределите каде во изобилство растат боровинки, капини и шипинки, има недостаток од работна сила. Сезонските работници за Електронски Зелен Пазар (ezp.com.mk), се надеваат дека летото и покрај глобалната криза ќе им донесе поголема заработка надвор од нивната држава

Коприва - употреба во органското производство

Органско

Од коприва може да се направат ѓубрива и средства за заштита на растенијата, бидејќи е богата со азот и други елементи

Responding creatively to crises with non-traditional farming

Свет

Tunnel and vertical gardens are shortening supply chains, ensuring access to fresh food during the COVID-19 pandemic

Начин на производство на шумски јагоди

Македонија

Една од најквалитетните сорти на шумски јагоди е сортата Регина, која е со потекло од Алпите.

Ползи от пандемията - фермери търсят сезонни работници онлайн

Бългаия

Платформа в Гърция прави връзка между земеделските производители с търговците и работниците

© 2019 Cyber Green Market LLC