arrow&v
Србија

11 razloga zašto je rakija uvek bila omiljeno piće Srba

Osim što se koristi u narodnoj medicini kao univerzalni lek protiv bolova, kod Srba se rakija često konzumira pre svakog obroka, pa nekad između njih. Uglavnom se pije „na prazan stomak“ i u dobrom društvu. Evo još nekih interesantnih činjenica zašto je baš ovo piće toliko popularno u našem narodu.

Cyber Green Market News

1.U Srbiji od sorti šljiva koje se najčeće koriste za pravljenje rakije najzastupljenija je požegača, a popularne su i druge rakijske sorte – crvena ranka, bele šljive, moravka, metlaž. Pored šljive popularne su i rakije od kajsije, dunje, kruške, grožđa i kleke.

2. Grejana rakija je neizostavna u dugim, zimskim mesecima. Rakija se obično pije dok je vruća. Često se služi uz kiseli kupus, slaninu, ili gibanicu. Kuva se uglavnom ujutru i namenjena je prvim komšijama, rođacima i prijateljima koji svraćaju na druženje. Odličan je aperitiv i često se služi koja „čašica“ pre jela.

3. U svakodnevnom govoru jačina alkohola se često izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol%. Jačina rakije određuje se pomoću alkohometra. Volumni procenat je broj litara čistog etanola (čistoće 100 odsto) koji se nalazi u 100 litara alkoholnog pića odnosno, u vodeno-alkoholnoj smesi koja to piće čini.

4. Često se rakija koristi u narodnoj medicini. Komova rakija koristi se za masaže, a razblažena se koristi za pripravljanje obloga za skidanje telesne temperature i bolove u grlu.

5. Dodavanjem aromatičnih i lekovitih biljaka u rakiju dobijaju se razni ukusi u ovom piću, a ovakva pića koriste se za lečenje. To mogu biti mastika, lincura, orahovača.

6. Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči „al-rak“ što u slobodnom prevodu znači - znoj. U početku je označavala piće arak koje se proizvodilo u Indoneziji, Maleziji i drugim dalekoistočnim zemljama, a dobijalo se destilacijom prevrelog soka ili vina specijalnih vrsta palmi.

7. Od grožđa se prave dve popularne vrste rakije komova i loza. Komova rakija peče se od komine nakon što se odtoči vino, a loza se peče od muljanog grožđa komine i soka.

8. Svaki proizvođač ima svoje tajne pri pečenju rakije, a sve u cilju kako bi dobili što bolji krajnji proizvod. Jedan od takvih „tajni“ je pranje rakije dok izlazi iz kazana.

9. Rakija dobrog kvaliteta može se pripremati od plodova svake voćne vrste, pod uslovom da se pravilno pripremi i ispoštuje ceo proces, od vrenja do pečenja i prepeka. Voćna vrsta određuje koji tip rakije ćemo proizvesti, ali i mešavine voćaka nekada mogu biti dobar izvor za dobijanje fine voćne rakije. Ljuta rakija se dobija prepekom prethodnog dobijenog destilata odnosno meke rakije.
10. U našim običajima red je da se važni datumi, početak posla, dobre vesti obeleže kojom čašicom ili nekoliko, ili jednostavno da se „nazdravi” uz dobro društvo.

11. Običaj je da se na svadbom poziva buklijom u kojoj se nalazi rakija, i pozvani piju iz buklije a takođe je običaj da se u bukliju doda rakija onih koje ste pozvali na veselje.

11 razloga zašto je rakija uvek bila omiljeno piće Srba

Србија

Osim što se koristi u narodnoj medicini kao univerzalni lek protiv bolova, kod Srba se rakija često konzumira pre svakog obroka, pa nekad između njih. Uglavnom se pije „na prazan stomak“ i u dobrom društvu. Evo još nekih interesantnih činjenica zašto je baš ovo piće toliko popularno u našem narodu.

Чоколадирање на суво овошје

Свет

Денес, еден од најважните трендови во производство на храна потекнува од барањата на потрошувачите за храна која го подобрува здравјето (функционална храна), односно храна која
не предизвикува штетни ефекти, но од друга страна делува позитивно, подобрувајќи го метаболизмот или делувајќи превентивно на некои заболувања.

Чоколада-афродизијак и аналгетик!

Колумна

Моќ и љубов. Задоволство и страст. Уживање и романса. Енергија и зависност. Убавина и нежност. Сето ова асоцира на нејзиното височество чоколадата, која жените ја консумираат како аналгетик (докажано ги намалува болките), а посилниот пол ја користи како афродизијак - средство со кое се зголемува сексуалната моќ. И едните и другите ја подаруваат кога сакаат да покажат љубов, наклоност и почитување

Оштетените земјоделци од кочанско да пријават штети

Македонија

На средбата која се одржа вчера меѓу оштетените земјоделци од кочанскиот регион што деновиве беше погоден од големо невреме и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски беше договорено, да се сумира вкупната штета и што поскоро да им се помогне на погодените земјоделци

Gajenje šipurka isplativije od lešnika i paprike

Србија

„Kada sam podigao plantažu šipurka, mnogi su me pitali zašto sam zasadio šipurak na njivi kada ga ima na svakom koraku. To je korov! Ja sam im rekao da to nikako ne može biti korov, jer i kamilice i nane ima svugde, pa one nisu korov. Tako i drugih biljaka ima u prirodi pa nisu korov, već su lekovite biljke. Iz tog razloga ja sam se opredelio da sadim šipurak.“

Лешник

Нутриционист

Лешникот е богат со аргинин кои спречува раст на тумор и го зајакнува имунитетот.

Малини

Нутриционист

Свежите малини се одличен извор на витамин Ц, кој е моќен природен антиоксиданс.

© 2019 Cyber Green Market LLC