VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Србија

Zamrznuto povrće nekad može biti zdravije od svežeg?

Svi dobro znamo da je sveže povrće koje kupujemo na pijaci mnogo zdravije i da ima više vitamina od onog koje je upakovano i zamrznuto. Međutim, da li je to baš uvek pravilo? Naime, nova istraživanja pokazuju da to ne mora uvek biti slučaj.

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji u partnerstvu sa neprofitnom organizacijom, Fondacijom za smrznutu hranu, promeniće vaš pogled na zamrznutu hranu. Ova studija, koja je trajala skoro dve godine, upoređivala je nutritivne vrednosti različitog vrsta povrća: brokolija, karfiola, kukuruza, boranije, graška, spanaća koji su skladišteni na tri različita načina. Prve dve varijante skladištenja bile su čuvanje u svežem stanju i zamrzavanje, ali treći način je ono što ovo istraživanje čini krajnje zanimljivim.

Većina ljudi ne konzumira sve proizvode odmah nakon što ih kupi. Prema sprovedenim studijama, Amerikanci obično kupuju namirnice 1,6 puta nedeljno. To znači da ponekad kupujemo stvari koje ne nameravamo da pojedemo tog dana.
Treći način skladištenja, koji je tom prilikom ispitivan u studiji, bio je čuvanje svežih proizvoda u frižideru pet dana nakon kupovine.

Generalno, studija je otkrila nekoliko razlika u nutritivnim svojstvima kad je reč o različitim načinima skladištenja.
Boranija je, na primer, imala 40% manje vitamina C kada je bila skladištena u frižideru, u odnosu na onu koja je bila zamrznuta. Zamrznut kukuruz imao je mnogo viši nivo beta-karotena nego kad je čuvan u svežem stanju ili u frižideru. Zamrznuti grašak imao je 19% više folata nego onaj iz frižidera.
Postoje neke razlike koje nisu išle u prilog zamrznutim proizvodima, kao što je zamrznuti brokoli, koji je sadržao manju količinu folata nego sveži. Ovo istraživanje, kao i mnoga druga pre njega, služe tome da pokažu da zamrznuti proizvodi ne moraju neophodno da budu i manje hranljivi, uprkos tome što duže stoje u zamrzivaču i što su upakovani.

Dobre strane zamrzavanja proizvoda ogledaju se u tome da se povrće može zamrznuti odmah nakon branja, što znači da tako odmah zadržava hranljivu vrednost. U tom slučaju ne morate brinuti o tome koliko je dana, pre nego što ste ga kupili, grašak stajao skladišten u nekoj gajbici.

Istraživači ističu da nema svako smrznuto povrće jednako dobar ukus i teksturu kao sveže, ali da, ako već nemate nameru da kupljeni proizvod odmah pojedete, onda bi bilo bolje da kupite zamrznuto voće ili povrće umesto da kupite sveže i da ga danima čuvate u frižideru.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen