VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Србија

Za predstojeće hladne dane, uzgajajte bosiljak u kućnim uslovima

Sveži listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva pa se mogu koristiti u lečenju infekcija. Može se primenjivati lokalno dok direktno stavljanje listova bosiljka na rane, sprečava bakterijske infekcije.

Nalazimo se u periodu kad ubiramo plodove svog predanog rada i još uvek ih možemo koristiti u svežem stanju. Ali mnoge od gajenih biljaka potrebne su nam i u periodu zime pa ih treba pravilno pripremiti i skladištiti.

Ovih dana pripremam sok od bosiljka i mente kog sam samo malo uzgojila u saksijama na balkonu, ali opojni miris ove dve lekovite vrste želim da osetim tokom jeseni i zime pa sam se odlučila na pripremu čaja i soka.

Bosiljak je jednogodišnja, vrlo aromatična biljka, ovalnih uglavnom zelenih listova, ali se često gaji i sa onima u crvenoj boji. Ima četvrtastu stabljiku, čija se visina kreće između 30 do 50 cm. Cvetovi su sitni, bele boje, ređe ljubičasti i privlače mnogo pčele. Reč "bosiljak" dolazi od latinske reči basilicum što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Prvi pisani tragovi o ovom biljci nalaze se u Egiptu i to pre četiri milenijuma. Postoji oko 150 različitih vrsta i sve imaju specifičan izgled i ukus. Raste u raznim delovima sveta, a prvo je gajen u Indiji.

Biljka skromnih zahteva
Nije mnogo zahtevan tako da se može gajiti u saksijama, na balkonu, kako bi domaćice u kuhinji imale uvek svež začin. Bosiljak se i najčešće uzgaja u kućnim uslovima.
ma jako antioksidativno dejstvo, koje štiti organizam od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje ćelija i nastanak nekoliko vrsta raka. Štiti srce i krvne sudove, a preventivno deluje na astmu.

Bosiljak sadrži dosta vitamina B6, A, C i magnezija. Magnezijum jača srčani mišić i sprečava pojavu infarkta.

Najčešća upotreba u svežem stanju
Sveži listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva pa se mogu primenjivati u lečenju infekcija. Može se koristiti lokalno dok direktno stavljanje listova bosiljka na rane, sprečava prodor bakterija.

Njegove lekovite osobine su:

snažan je antioksidans;
ima antibakterijske osobine;
jača imuni sistem;
sprečava oksidaciju holesterola;
štiti srce i krvne sudove;
pomaže u borbi protiv infekcija;
smanjuje upale uzrokovane artritisom;
leči migrenu kao i
upalu bubrega.

Njegova upotreba u kulinarstvu je višestruka, a nabrojaćemo samo neke.
U pripremanju hrane, naročito u mediteranskoj kuhinji dosta se koristi kao dodatak jelima, a kao i većinu začina najbolje ga je dodavati na kraju kuvanja i to u svežem stanju jer ima intenzivniji ukus. U kombinaciji sa drugim sastojcima prave se razni umaci, zatim pri pripremanju testenina, riže, salata, sireva, mesa, ribe, marinada i brojnih drugih jela.

Može biti svež i tokom zime

Često se koristi i kao dekorativna biljka u restoranima i kafićima, naročito u poslednje vreme kad se pridaje mnogo više pažnje dekorisanju hrane.

Takođe, od njega se može pripremiti ledeni dezert u kombinaciji sa limunom.

Da bismo imali bosiljak svež tokom zime možemo ga sačuvati i na veoma zanimljiv način tako što ćemo ga sitno iseckati i ravnomerno rasporediti u posudu za led, preliti vodom i staviti u zamrzivač. Tokom pripreme jela za vreme zime dodati kocku leda sa bosiljkom. Na ovaj način ne gubi aromu niti eterična ulja.

Čaj od bosiljka možemo pripremati i od svežih ili od suvih listova i on ima lekovito dejstvo. Priprema se tako što iseckane sveže listove prelijemo vrućom vodom, ostavimo da odstoji osam minuta, procedimo i čaj je spreman za konzumiranje.
Postoji mnogo recepata i o pripremi sokova od bosiljka. A ja sam se odlučila za ovaj:

U posudu dodati jedan litar vode i 400 grama šećera, a kada voda prokuva i šećer se otopi dodati četiri kašike iseckanog bosiljka. Kuvati još 10 minuta, nakon toga ostaviti da se ohladi, zatim procediti i dodati sok od jednog ili dva limuna i sipati u boce.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen