VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Србија

Radovi u julu - šta se bere, a šta seje i sadi?

Iako je uvreženo mišljenje da se u julu radovi privode kraju to nije tako. U ovom nam mesecu stiže berba plodova, potrebno je češće zalivanje, treba okopavati i pleviti, malčirati, a još uvek nije kasno ni za setvu određenih kultura.

Za jul su karakteristične visoke temperature i suša iako to zavisi od vremenskih prilika i same godine pa tako u nekima ovaj mesec ima i previše kiše. Najčešće mišljenje je da se tokom leta radovi u bašti privode kraju, ali to ipak nije tako, jer u letnim mesecima tamo ima puno posla. Stiže berba ukusnih plodova, potrebno je češće zalivanje, treba okopavati, pleviti, malčirati, a još uvek nije kasno ni za setvu nekih kultura.

Potrebno češće zalivanje
Visoke temperature i isušivanje tla dovode i do većih potreba biljaka za vodom, a s obzirom na to da je u julu i vegetacija na vrhuncu, biljkama treba osigurati dodatne količine vode, ali i hranjivih materija. Biljke se zalivaju rano ujutro ili u sumrak kada temperatura nije visoka jer će u suprotnom doći do uvenuća i bolesti.
Teba napomenuti da plodonosnom povrću posebno potrebna vlaga jer je ovo mesec kada ono dozreva, a kako bi bilo što kvalitetnije, potrebno im je obezbediti vodu, ali i prihranu tečnim đubrivima.

Šta se bere u julu?
Jul je mesec kada dozrevaju plodovi paradajza i paprike, a njih je važno brati pravovremeno i redovno kako bi se pospešila dalje cvetanje, zametanje i dozrevanje plodova. Osim njih, tu su i mahune i krastavci koje takođe treba brati redovno kako bi što bolje plodonosili.

Beru se i tikvice, dinje, kupus, kelj, karfiol, keleraba, praziluk, a vade beli i crni luk, krompir, šargarepa i peršun. Berba graška, za one koji su ga posejali kasnije se privodi kraju. Dakle, jul je vreme pravog izobilja i prekrasnih plodova u bašti pa uživajte u njima.

Setva još nije gotova
Iako se mnogima čini da je ovaj mesec vrhunac povrtarske sezone, to nije tačno. Nakon što se gredice oslobode, imamo prazan prostor za ponovnu setvu ili sadnju, a seju se kulture koje imaju kraću vegetaciju i brzo dozrevaju. Brzom nicanju pogoduje i to što je zemlja u julu toplija.
Zemlja treba da se prekopa i poravna, ali i nađubri kako bi posađene i posejane biljke imale dobar izvor hraniva. Na njemu se može sejati kasna keleraba, rotkvica, endivija, ali i niske sorte pasulja koje imaju kratku vegetaciju. Mogu se saditi i kupus, kelj, karfiol, a kako se salata seje cele godine, tako može i u julu.

S obzirom na to da su ove kulture posejane kasno i da je jul mesec s manjom količinom padavina, u takvim uslovima posađene biljčice će biti potrebno češće zalivati.

Pazite na bolesti i ne zaboravite negovati cveće
Ako tokom jula bude mnogo vlage biće i gljivičnih obolenja što uz povišenu temperaturu čini idealne uslove za brže širenje. Najčešće u bašti oboleva plodonosno povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagujte na vreme.
Ovo je vreme i kada je cveće u punom sjaju, a nikako ne zaboravite da uklonite precvetale delove ruža, višegodišnjeg i letnjeg cveća. Redovno ga zalivajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih vaši. Ako ih uočite, delujte na vreme.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen