VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Kравите зборуваат за своите чувства преку мукањето

Според најново истражување, кравите зборуваат за своите чувства преку мукањето

Според истражувањето на Универзитетот во Сиднеј, кравите имаат индивидуални вокални карактеристики и го менуваат нивниот тон во зависност од емоциите.

„Кравите се друштвени, социјални суштества. На некој начин, воопшто не изненадува фактот дека тие развиваат свој индивидуален идентитет во текот на животот. Ова е прв пат да го анализираме нивниот глас за да имаме доказ за оваа карактеристика“ – изјавила Александра Грин, главниот автор на истражувањето.

Истражувањето покажува дека преку гласот, кравите си помагаат при воспоставување контакт со стадото и изразуваат среќа, стрес, разбирање и сексуална возбуда.

„Сите крави имаат различен тон на гласот. Можам да кажам која крава од стадото вреви само според гласот“ – дополнила Грин. Таа ги снимала и анализирала нивните мукања за да процени колку животните биле среќни или возбудени во одредена ситуација.

За истражувањето на Универзитетот во Сиднеј , кое е објавено во „Scientific Reports“ беа анализирани и тестирани 333 примери од кравји вокали.

„Истражувањето на Александра е навистина инспиративно. Таа, на некој начин, изработи „гугл превод“ за крави“ – искоментирал Камерон Кларк, вонреден професор на Универзитетот.

Грин се надева дека нејзиното истражување ќе им помогне на фармерите да се вклучат во емоционалната состојба на добитокот и притоа ќе им ја подобрат благосостојбата на животните.

Студија во 2018 година открила дека животните комуницираат меѓусебе на сличен начин како луѓето. Дијалошката форма на разговор до неодамна беше перцепирана како една од карактеристиките што го разликуваат човечкиот јазик од животинската комуникација, но истражувањето на Грин докажа дека оваа карактеристика постои и во животинското царство.

Извор: radiomof.mk

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!