VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Србија

Broj goveda na istorijskom minimumu - Da li ima šanse za napredak?

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku na početku 2019. godine u Srbiji je zabeležen pad broja stoke. U odnosu na poslednji popis manji je broj goveda, svinja, koza i živine. Broj grla goveda u Srbiji je 878.000 i to je istorijski minimum.

Na početku 2019. godine Srbija je imala 2,79 miliona svinja. To je za 4,1 odsto manje nego u 2017. godini. Dok statistika beleži da u Srbiji ima 1,71 miliona ovaca. Zato je udruživanje od ključne važnosti za razvoj ove grane poljoprivrede, što nam je i potvrdio ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

„Nema razvoja srpske poljoprivrede bez razvoja stočarstva. Sve drugo su prazne priče. Nedavno je bio seminar Srpske akademije nauke i umetnosti, odbora za selo, koji se ticao zemljišta. Zemljište je ključ, glavni resurs Republike Srbije i to zemljište polako ali sigurno ispošćuje. Znači, nema stajnjaka i dugoročno gledano postaće neupotrebljivo. Da ne pričamo dalje o stočarstvu, koje je osnov za prerađivačku industriju”, navodi ministar Krkobabić.

Kada je reč o zadrugama, ministar Krkobabić je istakao da će stočarstvo staviti u prvi plan, a pre svega u brdsko-planinskim i rubnim predelima.

„To može da bude jedna od specifičnosti Republike Srbije. Hajde da pokušamo da definišemo zaštićena geografska područja, prepoznatljiva geografska područja. Danas, kada govorite o jagnjetu kažete svrljiško. Postoji pojam svrljiškog jagnjeta, ali ga nema. Ako idete Zlatiborom i drugim delovima Srbije, videćete da je stočni fond gotovo nestao. Ako strateški razmišljamo – prvo je stočarstvo”, objašnjava Krkobabić.

Prema njegovim rečima, to nije lako i nije moguće obnoviti stočni fond preko noći. „Zato mislim da formiranje stočarskih zadruga treba da bude prioritet”, zaključuje Krkobabić.

Ali, udruživanje nije toliko značajno samo za razvoj stočarstva u našoj zemlji, već i voćarstva. Podsticanje proizvodnje i prerade voća u Srbiji veoma je značajno, posebno zato što naša zemlja ima velikog potencijala u ovom sektoru. Jedan od članova akademijskog odbora za selo SANU, Zoran Keserović objasnio je značaj udruživanja u ovoj grani poljoprivrede.

„Akademsijski odbor za selo Srpske akademije nauke i umetnosti još pre 5 godina je doneo zaključke kako pokrenuti razvoj poljoprivrede u Srbiji. Jedan od predloga je bio da se mora obnoviti zadrugarstvo, jer većina poljoprivrednih gazdinstava ima male površine. Preko 70% ima do 5 hektara, do 10 hektara peko 90%. Oni sami ne mogu da budu konkurentni, već samo ako se udruže i izaberu odgovarajuće poljoprivredne kulture za te agroekološke uslove”, kaže profesor Keserović.

Ministarstvo za regionani razvoj je prihvatilo taj predlog, a kako profesor Keserović dalje navodi, on je deo tog tima i svedoči značajnom pomaku u Srbiji u svim oblastima. Prema njegovim rečima, zadruge koje dobijaju sredstva su zadruge koje se bave radno-intezivnom proizvodnjom, a to su voćarstvo, vinogradarstvo, povrtarstvo, prerada, pčelarstvo, lekovito bilje.

„Još uvek nije konkurisalo dovoljno zadruga koje se bave proizvodnjom sadnog materijala. Hortikultura je takođe vrlo značajna, jer može da unapredi pojedine regione u Srbiji. Kada je u pitanju voćarstvo, od 154 zadruge koje su u poslednje 3 godine dobile sredstva, 44 zadruge su one koje se primarno bave proizvodnjom voća i preradom, što znači da su voćari, pored toga što primenjuju savremene tehnologije, dobro se organizovali u zadruge”, navodi Keserović.

Efekti se svuda vide, a prema mišljenju profesora Keserovića, niko ne može da ospori da je reč o ulaganju u intezivnu proizvodnju, preradu, popravku rasnog sastava, jer nam je stočarstvo u jednom od velikih problema.

„Bez jakog stočarstva, nema ni jake poljoprivrede. Mi moramo polako da prelazimo sa konvencionalne na integralnu, organsku proizvodnju, a zadruge su pokazale da su jedan od trenutno možda najboljih projekata u Srbiji”, zaključuje Keserović.

Ali, ne samo voćarske i stočarske zadruge, već i zadruge iz ostalih grana poljoprivredne proizvodnje imaju šansu da napreduju u svojoj oblasti i što je najvažnije, obezbede nova radna mesta posebno za stanovnike rubnih i pograničnih mesta na jugu Srbije. Za ove oblasti važiće posebni programi.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen