VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Србија

April i maj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

Posle padavina nastaju povoljni uslovi za razvoj ove bolesti uz optimalne temperature od 20 do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan devet sati kako bi došlo do infekcije.

Krastavost jabuke i kruške je jedna od važnijih i najštetnijih bolesti koja smanjuje kvalitet roda i količinu prinosa. Kod jabuke uzrokuje je gljiva Venturia inaequalis, a kruške Venturia pyrina.

Skoro ceo program zaštite jabuke kod nas prilagođen je suzbijanju ove bolesti što dovoljno govori i o troškovima koji se ulažu u tretiranje, kojih bude od 15 do 20 puta.

Infekcije pri 20°C uz vlagu lista u trajanju od devet sati
Posle padavina nastaju povoljni uslovi za razvoj ove bolesti uz optimalne temperature od 20 do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan devet sati kako bi došlo do infekcije. Kasnije se patogen širi sa zaraženih na zdrave organe biljke tokom vegetacije preko konidija.

Vremenski uslovi u aprilu i maju su najpogodniji za razvoj i širenje bolesti, čemu doprinosi i gust sklop sadnje jer se tada zaraza lakše širi.

Krastavost se javlja na lišću, cvetnoj loži i peteljci, cveta u obliku tačkica, ali ovi početni simptomi često prođu nezapaženo. Kasnije tačkice postaju tamne okruglaste pege s nejasnim krajevima koji podsećaju na krastu po čemu je bolest i dobila naziv.

Pege se ponekad spajaju u veće i prekrivaju lišće, ono postaje kržljavo i na kraju opada. Dok su listovi još mladi tada su najosjetljiviji. Na plodovima se takođe ogleda u obliku pega, koji se krive i pucaju, a kako stare, tako postaju sve više otporni.

Zaraza lista kod kruške javlja se vrlo rano dok je još uvijen zbog čega se pege nalaze uz glavnu žilu. Ranu i jaku zarazu plodova prate deformacije i raspucavanje tkiva koje je izraženije nego kod jabuke.

Prezimljavanje gljivice - kod kruške bitna razlika u odnosu na jabuku
Gljiva prezimi u opalom lišću i plodovima pa je važna higijena voćnjaka i sakupljanje opalog lišća kao i njegovo iznošenje iz zasada. Ukoliko se bolest pokaže na jednom stablu, potrebno je tretirati čitav voćnjak jer se bolest širi s jednog na drugo. Važno je osigurati i provetrenost krošnje kako bi se smanjila vlaga, a to se postiže rezidbom.

Osim hemijskih preparata odnosno fungicida postoje i prirodni, poput preparata od slačice u prahu i poljskog rastavića.

Kod kruške postoji jedna razlika u odnosu na jabuku koja je vrlo važna u zaštiti. Micelij krastavosti kod kruške prezimi u kori mladih grančica iz kojih se odmah u rano proleće razvijaju konidije pa se dešava da plodovi budu zaraženi već pri samom zametanju. Stoga, preporučuje se zaštita mladih plodova tokom najranijeg razvoja.

O adekvatnoj zaštiti jabuke i kruške od krastavosti posavetujte se sa stručnjakom za zaštitu bilja iz vama najbliže Poljoprivredno stručno savetodavne službe, kod samih proizvođača hemijskih preparata ili zaštitara u poljoprivrednoj apoteci.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen