VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

МЗШВ: Разговорите со лозарите и винарските визби добија правна рамка

Вчера Владата на Република Северна Македонија, донесе одлука со која, разговорите со лозарите и винарските визби добија и правна рамка.


Со тоа се потвдува грижата и брзата реакција на институциите за последиците предизвикани од пандемијата Ковид-19 и од климатските промени кои дирекно влијаеа на квалитетот на грозјето.

Одлуката е следна:

✅4 денари поддршка од Ковид програмата за сите лозари чије грозје ќе се откупи за преработка на производи од вино и вински дестилат.

✅2 денари поддршка од Ковид програмата за цело предадено грозје во винарските визби.

✅останува 2 денари поддршката од програмата за директни плаќања со што освен за сортите Смедеревка и Вранец се проширува и за другото високо сортно грозје


✅20% супституција на транспортот за извоз на наливно вино и 30% за флаширано вино

✅ќе се поддржат сите извезувачи на винско грозје на следен начин: 2 денари за извезено грозје до 12 милиони килограми; 3 денари за извезено грозје од 12 до 25 милиони килограми и 4 денари за над 25 милиони килограми извезено грозје.

Истотака очекуваме од сите винарски визби да се придржуваат на договорените цени од претходните состаноци.

А. Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

© 2019 Cyber Green Market LLC