VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Цитрон

Цитрон- Богат извор на витамин Ц

Покрај огромната количина на витамин Ц, цитронот изобилува и со други витамини и минерали. Во црвените цитрони има големи количества на ликопен, моќен антиоксиданс, за кој се тврди дека поседува и антиканцерогени својства. Оваа особина на ликопенот била најчесто испитувана кога станува збор за рак на простатата кај мажите.

Практичен факт: Наједноставно е цитронот да се преполови и да се консумира со лажица.
Цитроните се и одличен извор на витаминот А кој е чувар на видот. Во само 130 грами сок од цитрон има една третина од дневните потреби за овој витамин. Во комбинација со една лажичка мед, цитронот може да стане одличен утрински горко-сладок витамински стартер.
Студии спроведени од американски научници потврдија дека цитронот е магичната формула за здраво непце.

Цитроните изобилуваат и со флавоноидот нарингенин. Овој флавоноид се поврзува со репарација на оштетените ДНК молекули и со функцијата на црниот дроб. Истражувачите сметаат дека нарингенинот го стимулира црниот дроб наместо да ги складира, да ги троши и исфрла мастите. Затоа во секоја втора диета, цитроните се главната намирница. Сепак токму овој флавоноид го прави цитронот непогоден за консумација кај лица кои примаат лекови против покачен холестерол.

Така, само 2 цитрона на ден се доволни за обнова на непцето, а најголемата придобивка од него ќе ја почувствуваат оние кои имаат проблем со крвавење на непцето. Големото присуство на витамин Ц делува благотворно особено кај пушачите, кои во голема мера го оштетуваат непцето. Само една чаша цеден цитрон е доволна да ги замени сите дневни потреби за витамин Ц.
Цитронот е добар и за намалување на телесната тежина. Создава чувство на ситост, има малку калории .Можеме да кажеме дека состојките кои што ги има ова тропско овошје има голем удел во намалување на инсулинот во крвта. Нутриционистите исто така советуваат и дека оние кои имаат зголемено ниво на холестерол пожелно е да консумираат цитрон и тоа два пати во текот на денот.
После испитувањето, спроведено од американските научници, сите личности кои го консумирале цитронот имале значително покачување на нивото на серотонин, хормонот кој го буди чувството на среќа.
Кога веќе ја знаеме магичната формула за нашето здравје останува само да ја примениме !

Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!