VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Цвеќарите бараат помош од Владата

Производителите на сезонско (саксиско) и режано цвеќе бараат помош од Владата. Ако државата не интервенира, велат, нивниот сектор ќе банкротира и целосно ќе колабира.

Тие веќе ги книжат загубите. Како што апелираат, поради состојбата со коронавирусот пласман на производството воопшто не можат да реализираат. Продажбата е целосно запрена.

Предупредуваат и дека фирмите од дејноста се приморани да ставаат клуч на врата, како и дека стотици вработени ќе бидат отпуштени. Дополнително, во прашање ќе биде доведена и егзистенцијата на сезонските работници во струмичкиот регион.

-Од средина на март нашето производство е подготвено за продажба, но поради состојбата во која се наоѓаат земјава и регионот, пласман воопшто не е возможен. Приморани сме нашето сезонско цвеке да го уништиме, фрлиме. Нашата гранка спаѓа во интензивно земјоделско производство што подразбира големи трошоци и расходи по единица површина (скапи репроматријали, греење, ѓубрење/заштитни сретства, работна сила). Веќе ги трпиме првите штети, а развојот на ситуацијата е крајно неповолен и неминовно води кон зголемување на загубите во сé поголем обем. Имаме вработено и стручни лица, обучени работници, кои поради состојбата не ќе можеме да ги задржиме, алармираат членовите на Постојана потсекторска група за цвеке и украсни дрва (ППГЦУД).

ППГЦУД испрати и официјално писмо за помош до Владата, но и барање до Министерството за земјоделство. Очекува итна реакција и донесување сет конкретни мерки по примерот на другите сектори.

-Би побарале владиниот Кризен штаб да не стави во листата економски оператори кои се длабоко погодени од кризата со коронавирусот и да ни пружи економска помош и поддршка на сите можни начини и мерки кои и се на располагање или би се донеле во иднина, наведуваат од Постојаната потсекторска група.

А. Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen