VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Хризантема, кралица на есента

Иако најголем дел од украсните билки, цвеќиња и дрвја, кај нас доаѓаат од увоз, во расадниците низ земјава, тренд е одгледувањето на хризантеми

За домот, дворот или балконот да ви биде полн со цвеќе се до мразевите и првите снегови, купете хризантеми. Овие растенија познати уште како зимски рози, почнуваат да цветаат од на крајот на летото и се највпечатливиот декор на есента. Хризантемата потекнува од Кина, каде што е многу ценета и се смета за симбол за долг живот. Кај нас се смета за цвеќе на радоста и благосостојбата. Има околу 7 000 различни видови хризантеми, а основната поделба е на видови кои почнуваат да цветаат во средина на летото, и видови кои цветаат во есен. Хризантемите се садат на сончево место на раздалеченост од 30 до 50 см и тоа закоренета резница или младо растение кое изникнало покрај матичното.

Најновите статистички податоци покажуваат дека хризантемата во последните неколку години е примарна цветна култура кај нас, поради исклучително декоративните цветови и бои и усовршената технологија која овозможува темпирано производство на повеќе реколти во текот на годината. Како режано цвеќе во вазна со вода останува свежо многу долго време.
Поради својата убавина хризантемите со векови се симбол на јапонското царско семејство. Тие симболизираат моќ, вечен живот и богатство. Ги нарекуваат есенски заводнички и убавици. Во Јапонија е национален цвет.

Последниве години се попопуларни стануваат џуџестите хризантеми кои раѓаат бројни цветни главички и ситни цветчиња. Цветовите се ѕвездести и може да се најдат во различни бои. Растението е целосно прекриено со густо збиени цветови.
Растението влегува во зимски сон, откако ќе се престане со полевањето и се реже до земја. Зимата треба да ја поминат на осветлено место со минимално полевање, прихранети со нова земја.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!