VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Уникатно новогодишно овошје, отпорно на мраз!

Зимзелената грмушка Gaultheria или како што народски се нарекува зимска боровинка, е вид што поседува единствен слатко-кисел вкус. Расте по површини кои се осојни, а уникатните црвени бобинки во зимските месеци се ретка декорација во градинарскиот пејсаж. Зимската боровница е многу лесна за одгледување и сака места на кои не успеваат повеќето растенија

Зимзелената боровница води потекло од Северна Америка и Канада каде ја нарекуваат „винтергрин“, а може да се сретне и во Непал. Во прашање е повеќегодишно растение кое е одличен покривач на тлото во висина од 15 сантиметри. Гаултеријата има кожести листови со ѕвонест облик , а цвета од јули до август. Во есен и зима дава црвени бобинки кои се најчесо се употребувани во новогодишните цветни декорации. Таа е во блиско сродство со боровницата но и брусницата.

Во природата гаултеријата расте во шумските сенки, каде што создава колонии меѓу останатите билки на кои им погодува кисела почва, како планинскиот лорбер и рододендронот. Не и треба земјиште богато со хранливи материи, но сака дренирана почва. Многу е важно киселоста да не ја преминува границата од 6,5 затоа што во тој случај ќе треба да се додава тресетен мов.
Ова новогодишно украсно растение не сака сончево светло и бара влажно земјиште, особено кога се создаваат бобинките. Доколку нема дожд, се полева еднаш во неделата. Гаултеријата е отпорна на студенило и мраз и не бара прихранување со ѓубриво. Успешно се одгледува и на отворено и во саксии, а лесно се размножува и од семе и од расад.

Бобинките се вкусна храна и за луѓето и за шумските животни. Имаат слатко-кисел вкус со арома на мента, што ги прави уникатно овошје. Покрај свежи, од зимската боровинка се подготвуваат и мармалад и џем со посебна арома. Листовите се користат за правење чај затоа што се богати со етерични масла. Во индустријата, зимската боровница се користи како додаток во гумите за џвакање и пастите за заби.


Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen