VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Тиква

Тиква – извор на здравје, виткост и убавина


Тиквата спаѓа во групата на зеленчуци и со својот состав е ризница на витамини, минерали, антиоксиданси, а семките и маслото од неа ја прават уште подрагоцена за здравјето во однос на придобивките од нивно конзумирање.
Месестиот дел е ниско калоричен продукт со 30kcal/100гр. Шеќерите се застапени со 6,5гр/100гр тиква, протеините со 1гр, а вкупно масти има 0,1гр. Водата е застапена со 91,6гр/100гр сирова тиква.

Богата е со витамини и тоа витамин Ц, Б витамини (Б1, Б2, Б3 – ниацин кој е најмногу застапен од оваа група), потоа витамин А, витамин Е, витамин К. Од минерали, тиквата е богата со калиум, калциум, магнезиум, фосфор, натриум (застапен во мала количина) и цинк (застапен во поголема количина).

Во 100 гр тиква има 1,3 гр растителни влакна кои го продолжуваат чувството на ситост, помагаат во перисталтиката на цревата, ја намалуваат ресорпцијата на глукоза и липиди во крвта. Содржи бета каротен и заедно со витамините Ц и Е, аминокиселините кои ги содржи и минералите цинк и калиум, ги неутрелизираат слободните радикали и го подобруваат имунитетот. Од големо значење е за работата на КВС, забите и коските.
Содржината на цинк и кикурбитацин во месестиот дел и семките од тиквата е од огромно значење за зачувување на здравјето на простата и при третман за нејзино заболување од бениген карактер.

Бузлевски Илија

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen