VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Температурни шокови и штети кај земјоделските култури!

Температури во овој период ќе допринесат за одредени штети кај овошките особено кајсијата кај која имаше забележано и заметнување на плод, фено-фаза кога е најосетлива, при што и минимална температура од -0,6 или -1 Целзиусови степени, може да предизвикаат измрзнување

Врнежите од дожд и првото разведрување во вторникот допринесе за драстичен пад на минималните утрински температури при што во целата Република беше забележан мраз со различен интензитет и времетраење.
Ваквите температури во овој период ќе допринесат за одредени штети кај овошките особено кајсијата кај која имаше забележано и заметнување на плод, фено-фаза кога е нај осетлива, при што и минимална температура од -0,6 или -1 оС може да предизвикаат измрзнување.

Штетите од овој бран ќе бидат видливи деновиве, но сепак очекуваме барем засега само проредување на родот, а не целосно уништување.
Новата промена на времето во текот на оваа седмица со ново разладување на атмосферата и врнежи од снег на повеќе места повторно ќе допринесе за нови ,,температурни шокови,, кај културите кои дополнително може да предизвикаат штети.
Дневните температури очекуваме да се намалат за 8 до 10 Целзиусови степени, додека утринските да бидат негативни или блиску до 0 степени.
Мерките за евентуална заштита од мраз остануваат и во наредната седмица и секаде каде за тоа имаат можност земјоделците, треба да ги применат.

Инаку, времето денес ќе биде облачно, студено и ветровито со врнежи претежно од снег. Дневната температура ќе биде многу пониска во однос на претходните денови. Локални врнежи од снег ќе има и утре. Во овие два дена најобилни врнежи ќе има во источните делови од земјава, каде се очекува формирање на снежна покривка од над 20 сантиметри. Во останатите подрачја можна е помала снежна покривка, главно околу 5 сантиметри, освен на планините каде ќе биде поголема. Најмали услови за формирање снежна покривка ќе има долж повардарието каде ќе биде и најветровито. Од среда попладне следува благо затоплување. До крајот на работната седмица ќе се задржи облачно време, со врнежи од дожд.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!