VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Сезоната на смрчакот е во месец мај

Смрчакот е една од највкусните и најбараните печурки на пазарот. Се користи и во јадења со месо, и во вегетаријански оброци, се полни, се става во супа и се подготвува на многу начини. Вообичаено е многу ретка и се појавува само неколку недели напролет, во зимзелените шуми.

Расте во иглолисни планински шуми и на чистинките околу нив. Во многу голем број се јавуваат на опожарени места. Смрчакот е извонредно вкусна и многу ценета печурка.
Смрчакот е богат со протеини, масти, растителни влакна, јаглено-хидрати. Оваа печурка исто така има лековити својства вклучувајки анти-тумор ефект, имуно регулаторни својства и анти-вирусни ефекти.

Опис на видот: Плодното тело се состои од шапка и од дршка.

Шапката е висока од 4 до 12 сантиметри и широка од 4 до 8 сантиметри и има овална форма. Од врвот на шапката кон дното се спуштаат ребра кои се попречно преградени и создаваат јами, па целата површина потсетува на пчелино саќе. Ребрата имаат различни нијанси на окер и кафеава боја, а јамите се посветли. Шапката и дршката се потполно споени.

Дршката е висока од 3 до 8 сантиметри и
широка од 1,5 до 3 сантиметри; има нечисто бела до светло жолта боја; набрчкана е и зрнеста, а кон основата се проширува. И шапката и дршката се шупливи.

Месото е крцкаво, со белузлаво до светло розова боја, со сладок вкус и пријатен мирис.

Живеалиште: Расте на песочно или глинено тло, на отворени места (полиња, ливади, пасишта)
или во листопадни шуми (топола, даб). Плодното тело расте во помали групи, а ретко поединечно.

Слични и сродни видови:
Не постои можност за замена со некој друг вид. Светлата боја на шапката (окер или светло кафеава) и површината која што потсетува на саќе ја разликуваат од останатите видови печурки.

Делови кои се собираат: Плодното тело.

Време на собирање: Во зависност од надморската височина, собирањето се врши од средината на март до крајот на мај.

Алатки за собирање: Собирањето се врши исклучително рачно.

Метод на собирање: Се собираат со завртување, со цел да се зачува мицелиумот неоштетен. Полека се завртуваат и внимателно се извлекуваат од почвата. Местото од кое е извлечено
плодното тело се покрива со супстрат. Се собираат здрави печурки со цела дршка. Особено се ценети примероците чијашто шапка не е повисока од
3 - 4 сантиметри. За собирање се употребуваат сламени кошници.

На местото на собирање треба да се остават најмалку 20% недопрени печурки. Плодните тела не смеат да се корнат ниту да се сечат со нож. Не се собираат незрели, недоволно развиени (дијаметар на чадорчето помал од 2 сантиметри) или стари и црвливи примероци и оние кои се наоѓаат во близина на сообраќајници или депонии.
Третман по собирањето: Плодните тела главно се сушат. Прво се чистат и се сушат на сонце или во сушилница.

А. Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!