VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Рогач

РОГАЧ - " ЦРНО ЗЛАТО "

Рогачот е толку ценет, па дури и се смета за свето дрво бидејќи е многу отпорно на разни надворешни влијанија. Нема потреба од прскања со разни хемикалии, а тоа значи здрав еколоши продукт. Кората и листовите па и самото дрвото имаат лековити својства и се користат за подготовка на разни екстракти кои помогаат во борбата со настинки, бронхијални и белодробни заболувања, како и дигестивни нарушувања.
Рогачот се користат како лек за внатрешни повреди, рани во устата, кашлање, проблеми со дишењето, па дури и дијабетес.

Супстанцата која се наоѓа во плодовите е наречена “смола на дрвото рогач”, во прехранбената индустрија се користи како стабилизатор и згуснувач, но и во козметика и фармацевтската индустрија. Познат е како Е410.
За плодовите на рогачот се вели дека е храна на евангелистите, фараони и современите жители на Медитеранот.
Плодовите се богати со прехранбени влакна (пектин и лигнин), кои ја подобруваат флората во дигестивниот тракт, ја намалува количината на штетни бактерии, а и го намалуваат нивото на холестеролот. Покрај тоа, тие ги отстрануваат тешки метали и токсични материи од организмот. Постојат докази дека плодовите на рогачот ја спречува појавата на рак и помага за добро функционирање на срцето и бубрезите.

Тој се користи за лекување на внатрешните рани, чиреви, болка во грлото и кашлица, како лек против пролив, труење, за чистење на организмот од разни отровите, нервни нарушувања и нарушувања на сонот.
Тој е исто така еден моќен афродизијак. Од плодовите се прави алкохол, се добива прав како замена на какаото, кој може да го користат дури и заболените од дијабетес, а со него се приготвуваат и разни сосови.
Штом дрвото на рогачот е толку корисно, па зошто тогаш да не го примениме и ние во нашата исхрана.!!

Бузлевски Илија

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen