VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Рибизла

Рибизлата има антимикробно, диуретично, лаксативно дејство.

Рибизла
Рибизлата е бобинкасто овошје чиј плод има минијатурна големина, Плодовите можат да бидат црвени, бели или црни, зависно од врстата.
Бобинките имаат киселкасто сладок освежителен вкус, исклучително се сочни и тие се најлековитиот дел од билката. Имаат многу специфичен мирис, а во фармацевтската индустрија се користат и плодот и листот на рибизлата.
Рибизлите содржат и доста шеќери, белковини, минерални супстанции и танини, а се наоѓа и толку многу витамини, особено витамин Ц. Исто така рибизлите содржат и органски киселини и пектини.


Плодот на црната рибила (Ribes nigrum) со оглед на високата количината на витамин Ц, спречува и оздравува од тешки инфекции, а пред се од воспаление на белите дробови. Плодовите и сокот се многу корисни кај бубрежните болести и грчевитите болки на органите на дигестија, а се препорачува за зајакнување и чистење на крвта. Исто така се користи за зголемување на апетитот и јакнење на организмот, а сокот од рибизлата има антимикробно дејство, потоа диуретично, лаксативно дејство, а се употребува и за зајакнување на видот и капиларите.

Црвената рибизла (Ribes rubrum) е богата со витамин Ц, витамин Б комплекс, како и витамини А и К. Од минерали содржи калиум, железо, калциум, фосфор и магнезиум. Црвената рибизла се препорачува за здравјето на срцето и урамнотежување на крвниот притисок. Бобинките се добар диуретик, отстранува урична киселина и го олеснува гихтот и реумата. Бобинките на црвена рибизла го засилуваат апетитот, делуваат на зголемено излачување на жлездата за плунка, а поради многуте семки кои не се разградуваат ја регулираат работата на цревата.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!