VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Рано сеење на зеленчук на отворено – од кромид до ротквици

Време е за рано сеење на моркови, магдонос, кромид, грашок, спанаќ и ротквица. Ако температурите паднат многу, растенијата засеани на отворено треба да бидат заштитени со агро текстил филм.

Со оглед на температурите, веќе може да се направи сеење и садење на ран зеленчук. Во зависност од временските услови и состојбата на почвата, следната недела можете да се засади кромид и да се посее морков, магдонос, грашок и ротквица.

Ако температурите паднат многу, растенијата засеани на отворено треба да бидат заштитени со агро текстил филм, така го задржува потоплиот воздух со земјата и спречува испарување на водата, со што се создава соодветна микроклима која влијае на побрзиот раст на растението. Постојат неколку трговски имиња за агротекстили на пазарот, имено, агрил, лутрасил и плик.

Дали се сади кромид на истото место?
Кромид ( Allium cepa ) ексклузивно се одгледува заради сијалицата што ја создава таканаречената „пролет“ во пролетта, лажното стебло со лисја познато уште како млад кромид . Засадена е на сончеви или делумно сончеви места, бидејќи не толерира целосна сенка и во плодна, порозна почва малку кисела до неутрална pH вредност. Кромидот се сади на истото место само до четврта година, а најдобро по ѓубриво оплодените култури. Добри предуслови се зелка, моркови, грашок, грав и тиквички. Сеидбата треба да се направи што е можно порано во пролетта, веднаш штом ќе дозволи времето, бидејќи раното сеење фаворизира добар раст и формирање на главите, како и да се избегнат болести и штетници.

Оптималните температури за раст и развој се од 12 до 25 °C, а се карактеризираат со добра отпорност на ниски температури. Минималната температура на ‘ртење е од 2 до 3°С. При садење кромид, треба да се внимава да не никне повеќе, засадување до длабочина од два сантиметри, обично во редови. Се обрнува внимание на растојанието при сеидба, така што не се препорачува да се засади кромидот на растојание од 10 см. Може да биде погуста, но потоа да се разредува во текот на пролетта. Бидејќи кромидот има многу плиток корен, на растението треба да му се дозволи да има умерено влажна почва на длабочина до 20 см.

Морковот и магдоносот
Морковот ( Daucus carota ) и магдоносот ( Petroselinum crispum ) му одговара малку кисела до неутрална почва, pH вредноста од 5,5 до 7. За сеидба, почвата мора да биде добро подготвена со растресити структури, така што коренот растат најдобро за да не се деформира . Како претходна култура, тие се најпогодни за видови на ѓубриво од зеленчук, како што се пиперки, компири, зелка и грашок. За нив е важно да обезбедат доволно влага за време на растот и развојот бидејќи во спротивно може да се намали нивниот квалитет (неправилен раст, корења на корен).

Може да се сеат од рана пролет, обично во почетокот на март до средината на мај. Потребна им е многу светлина за раст и развој, и бидејќи семето ‘рти полека од пет до осум степени, тие се доволни да никнат. Оптимално како оние на 18 и 20 ° C . По појавата, младите растенија моркови толерираат ниски температури до -5 ° C и магдонос до -10 ° C. Растојанието помеѓу редовите е 30-40 см, во редот два до три, додека длабочината на садење е 1,5 до два сантиметри.

Дали се сее грашок до средината на март?
Грашок ( Pisum sativum ) треба да се сее што е можно поскоро, или пред крајот на февруари или почетокот на март, во зависност од растечката област. Не се препорачува да се одгледува на иста површина најмалку четири години. Претходното сеење е пожелно затоа што грашокот ја покрива почвата и ја намалува можноста за плевел, а вегетацијата завршува до сувата сезона. Грашок никнува на температура од четири до шест степени, идеално од 16 до 18°С. За време на цветни, температурите треба да бидат од 18 до 20 °C, а за развој на плодот од 20 до 22°C.

Се сее на длабочина од 10 до 15см на потешки почви, а на полесни и песочни 5см подлабоко. Сеидбата се врши во ленти со растојание од 60 см помеѓу нив. На високите сорти меѓу редови се поставува поддршка и за таа цел може да се користи филијали или пластична мрежа на стапчиња. 80-100 ‘ртени семиња сњ сее на м 2 и сеидба треба да се направи до средината на март. Колку подоцна е сеидба или подготовката на почвата е лоша, толку повеќе норми по единица површина се посеани. За добар принос и квалитет бараат 200 до 400 мм врнежи од дожд. Недостаток на вода може да влијае на цветањето на цветот и лошото оплодување, со што се намалува приносот и се нарушува неговиот квалитет.

Расте спанаќ по зелка, краставици или домати?
Засадувањето на спанаќ (Spinacia oleracea) не се прави на површината на која е засадена истата култура во претходната година, но задолжително е да се изврши ротирање на земјоделските култури за да не се зачуваат болести или да се размножуваат штетници во земјата. Затоа, најдобро е да се одгледува спанаќ по зелка, краставици или домати . Почвите треба да бидат пропустливи, структурни и pH реакции околу 6.

Спанаќот е култура на скромни побарувања на топлина, а семето веќе никнува на 4°C. Младите растенија можат да толерираат температури до -7 °C, додека тие се оптимални за раст и развој од 13 до 18 °C, а на температури над 25 ° C растението произведува помали лисја и го забрзува развојот на цветно дрво. Поради оваа причина, идеалното време за сеење е рана пролет. Чард може да издржи на ладна и летна топлина, така што може да се сее како спанаќ во февруари во потоплите области и во континенталните области во март.

Спанаќот обично се сее во редови оддалечени 40см со семето посеано по редослед од 20 см простор и10см за спанаќ, со длабочина од 1,5 до 2см. Треба да се обезбеди доволно вода, а со оглед на неговиот квалитет на водата, треба да се напомене дека тоа е едно од ретките култури толерантни на сол.

Ротквица подготвена за жетва за 30 дена
Ротквица (Raphanus sativus) е растение кое бара поблага клима, затоа минималната температура за нејзиниот раст е 5 °C, а оптималната е околу 20 °C. Во многу поволни услови, раните сорти можат да пристигнат за берба уште 30 дена . Поради својот плиток корен, лесните почви со pH од 5 до 7 се најдобро прилагодени за тоа. Сеење на иста површина најмалку три години не се препорачува, а доматите, краставиците и тиквичките се добри предуслови. Ротквицата се сее на добро земјата, во редови од 14 см, до длабочина од 1см, со простор помеѓу семето од 5см. Ако условите се поволни, семето ќе никне за пет дена по сеидбата.
извор:земјоделие.мк

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!