VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

България

Прогноза: По-добри цени на зеленчуците и повече производство

Очаква се сътресенията в икономиката да увеличат продукцията от дребните производители, смятат анализатори

Трусовете в икономиката, предизвикани от пандемията на коронавируса, може да доведат до необикновена ситуация в зеленчукопроизводството у нас.
Възможно е през следващите седмици да станем свидетели на едновременно увеличение на производството и по-високи изкупни цени в сектора. Това стана ясно от новия месечен анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
През тази година експертите на Центъра очакват увеличение на цените на основните зеленчуци. По-високите цени на зеленчуците и опасенията от въздействието на COVID-19 водят до увеличение на домашното производство и на по-малките ферми.
екущите предвиждания на САРА са прибраните домати през 2020 г. да бъдат около 155 хил. тона, краставиците – 74 хил. тона, и пипер – 62 хил. тона, като времето през юни/юли ще бъде критично за полската реколта.
За сравнение статистическите данни на МЗХГ показват, че през 2019 г. в страната са произведени около 145 хил. тона домати, 73 хил. тона краставици и 63 хил. тона пипер. Известен спад се отчита при доматите с около 2% на годишна база.

Т
Поредно покачване има при краставиците, които през 2018 г. отбелязаха 37% ръст на годишна база, а през 2019 г. прибавиха нови 10%. Пиперът също постепенно възстановява позициите си след постоянен спад в последното десетилетие и реколтата е с 20% нагоре към 2018 г.
При пипера по прогнози на Центъра нивата на самозадоволяване през 2019 г. ще бъдат около 74%. През 2018 г. самозадоволяването е 70%, а през 2007 г., този процент е бил 87%.

При краставиците нивата на самозадоволяване през 2019 г. се очаква да бъдат около 82%, докато година по-рано е 79%. През 2007 г. процентът е бил 101%.
Актуални новини за зеленчукопроизводството

Европейският сектор на производителите на зеленчуци и плодове декларира, че в резултат на пандемията разходите са се увеличили с 500 млн. евро на месец.

Само за опаковане на продукцията разходите са 0,05 евро/кг нагоре и с още толкова повече за транспорт. Съчетано с недостига на работна сила положението се влошава, което ще се отрази на цените и е основание да се поиска спешна европейска помощ за това производство.

„Голямото затваряне“, в което се намира преобладаваща част от света, променя начина на хранене на населението, засягайки определени вериги на доставки, а потреблението на зеленчуци расте. Турция само за първите 3,5 месеци на годината е изнесла за Русия 183 хил. тона домати при квота за цялата година от 150 хил. тона, която ще се повиши на 200 хил. тона, а може би и повече.

В резултат на COVID-19 и гарантиране доставките на домати от Мексико за САЩ са премахнати инспекционните гранични процедури, което води до намаляване разходите за експорт с 17,5% и оттам по-ниски цени за потребителите.

Цени зеленчуците в Европа и по света

Цените на домати на едро в ЕС от началото на годината са с 12% по-високи от средните за последните 5 години. По данни на DG Agri през март те са 1,20 евро/кг, а през април 1,16 евро/кг.

Месец май се характеризира с много рязък спад в цените на доматите, като най-високите цени за последните 5 години са 0,78 евро/кг. Заради извънредното положение тази горна граница се прогнозира да бъде надмината през тази година.

През април цените на сладкия пипер в ЕС продължават да поддържат високи равнища под натиска на общото покачване на зеленчуковите цени и по-слабото предлагане заради липса на полско производство. Цените на едро в Испания са около 1,55 евро/кг, което е с 16% надолу от месец по-рано.

Цените на едро на сладкия пипер в Турция рязко се повишиха и от 1,21 долара/кг в края на март стигнаха 1,60 долара/кг. Цените ще вървят надолу в следващите седмици, но се предполага, че няма да паднат под 0,50 долара/кг в разгара на беритбената кампания.

Цените на едро на краставиците през април по данни на www.tridge.com се понижават в почти всички основни производителки. В Испания и Холандия, цените са между 0,40-0,70 евро/кг - около 22% надолу за месец. В Турция цените поевтиняват и от място са 0,29 долара/кг (0,52 долара/кг в предходния месец). По-високото производство тази година доведе до 11% спад в цената на годишна база.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!