Бългаия

Прогноза: По-добри цени на зеленчуците и повече производство

Очаква се сътресенията в икономиката да увеличат продукцията от дребните производители, смятат анализатори

Трусовете в икономиката, предизвикани от пандемията на коронавируса, може да доведат до необикновена ситуация в зеленчукопроизводството у нас.
Възможно е през следващите седмици да станем свидетели на едновременно увеличение на производството и по-високи изкупни цени в сектора. Това стана ясно от новия месечен анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
През тази година експертите на Центъра очакват увеличение на цените на основните зеленчуци. По-високите цени на зеленчуците и опасенията от въздействието на COVID-19 водят до увеличение на домашното производство и на по-малките ферми.
екущите предвиждания на САРА са прибраните домати през 2020 г. да бъдат около 155 хил. тона, краставиците – 74 хил. тона, и пипер – 62 хил. тона, като времето през юни/юли ще бъде критично за полската реколта.
За сравнение статистическите данни на МЗХГ показват, че през 2019 г. в страната са произведени около 145 хил. тона домати, 73 хил. тона краставици и 63 хил. тона пипер. Известен спад се отчита при доматите с около 2% на годишна база.

Т
Поредно покачване има при краставиците, които през 2018 г. отбелязаха 37% ръст на годишна база, а през 2019 г. прибавиха нови 10%. Пиперът също постепенно възстановява позициите си след постоянен спад в последното десетилетие и реколтата е с 20% нагоре към 2018 г.
При пипера по прогнози на Центъра нивата на самозадоволяване през 2019 г. ще бъдат около 74%. През 2018 г. самозадоволяването е 70%, а през 2007 г., този процент е бил 87%.

При краставиците нивата на самозадоволяване през 2019 г. се очаква да бъдат около 82%, докато година по-рано е 79%. През 2007 г. процентът е бил 101%.
Актуални новини за зеленчукопроизводството

Европейският сектор на производителите на зеленчуци и плодове декларира, че в резултат на пандемията разходите са се увеличили с 500 млн. евро на месец.

Само за опаковане на продукцията разходите са 0,05 евро/кг нагоре и с още толкова повече за транспорт. Съчетано с недостига на работна сила положението се влошава, което ще се отрази на цените и е основание да се поиска спешна европейска помощ за това производство.

„Голямото затваряне“, в което се намира преобладаваща част от света, променя начина на хранене на населението, засягайки определени вериги на доставки, а потреблението на зеленчуци расте. Турция само за първите 3,5 месеци на годината е изнесла за Русия 183 хил. тона домати при квота за цялата година от 150 хил. тона, която ще се повиши на 200 хил. тона, а може би и повече.

В резултат на COVID-19 и гарантиране доставките на домати от Мексико за САЩ са премахнати инспекционните гранични процедури, което води до намаляване разходите за експорт с 17,5% и оттам по-ниски цени за потребителите.

Цени зеленчуците в Европа и по света

Цените на домати на едро в ЕС от началото на годината са с 12% по-високи от средните за последните 5 години. По данни на DG Agri през март те са 1,20 евро/кг, а през април 1,16 евро/кг.

Месец май се характеризира с много рязък спад в цените на доматите, като най-високите цени за последните 5 години са 0,78 евро/кг. Заради извънредното положение тази горна граница се прогнозира да бъде надмината през тази година.

През април цените на сладкия пипер в ЕС продължават да поддържат високи равнища под натиска на общото покачване на зеленчуковите цени и по-слабото предлагане заради липса на полско производство. Цените на едро в Испания са около 1,55 евро/кг, което е с 16% надолу от месец по-рано.

Цените на едро на сладкия пипер в Турция рязко се повишиха и от 1,21 долара/кг в края на март стигнаха 1,60 долара/кг. Цените ще вървят надолу в следващите седмици, но се предполага, че няма да паднат под 0,50 долара/кг в разгара на беритбената кампания.

Цените на едро на краставиците през април по данни на www.tridge.com се понижават в почти всички основни производителки. В Испания и Холандия, цените са между 0,40-0,70 евро/кг - около 22% надолу за месец. В Турция цените поевтиняват и от място са 0,29 долара/кг (0,52 долара/кг в предходния месец). По-високото производство тази година доведе до 11% спад в цената на годишна база.

© 2019 Cyber Green Market LLC