VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Пребројување на пеликаните во Преспанското Езеро

Со пребројување на пеликаните од Преспанското Езеро, Македонското еколошко друштво во соработка со Општина Ресен и Националниот парк „Галичица“ денеска го одбележуваат 22 Мај - Меѓународниот ден на биолошката разновидност. Како што информира порталот https://www.fakulteti.mk, досега на овој ден институциите и организациите во целиот свет што работат на заштита на биодиверзитетот организираа масовни настани и едукации за да се подигне јавната свест за значењето на биолошката разновидност. Поради пандемијата од Ковид-19, денот се одбележува поинаку.

Пребројувањето на пеликаните е прекугранична активност во кои се вклучени и партнерски организации на МЕД од Грција и Албанија, Друштвото за заштита на Преспа (SPP) и Друштвото за заштита на животната средина во Албанија (PPNEA).
Броењето на пеликаните МЕД го спроведува од 2013 година. Пеликаните кои секојдневно доаѓаат да се хранат во македонскиот и албанскиот дел од Големото Преспанско Езеро припаѓаат на најголемата гнездечка популација на овој вид во светот, која се наоѓа на Малото Преспанско езеро.

- За да ги доближиме природните убавини во нашата земја до граѓаните, одлучивме на на своите социјални мрежи денеска да споделуваме слики и видеа од теренската активност за пребројување на пеликаните во Преспа. Следете нѐ на фејсбук и инстаграм и уживајте во глетките од Преспанското Езеро – велат од МЕД.
По повод 22 Мај, овој значаен ден, извршната директорка на МЕД, Робертина Брајаноска испрати порака до Секретаријатот на Конвенцијата за биолошка разновидност:

- 2020 требаше да биде година во која ќе анализираме големи глобални достигнувања за зачувување на природата за кои секоја земја и секој од нас има свој удел. Предизвиците кои нѐ спречија да се собереме и заеднички да го прославиме нашиот напредок треба да не направат посилни. Сега е вистинско време и ние како еколози да потсетиме дека секој предизвик е поттик за нова адаптација, а адаптациите се извор на просперитет и поголема сила – вели Брајаноска.
Порталот https://www.fakulteti.mk, ги нуди следниве линкови за следење на настанот во живо:https://www.facebook.com/MES.org.mk/
https://www.instagram.com/macedonian.ecological.society/.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen