VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Праз

Празот е нискокалоричен зеленчук кој содржи голем број важни флавоноидни антиоксиданси, витамини и минерали, кои имаат докажано позитивно влијание врз човековото здравјето.

Праз
Празот (Allium ampeloprasum, syn. Allium porrum) е зеленчук кој заедно со кромидот и лукот припаѓаат на родот Allium, но за разлика од нив има помалку нападен вкус и мирис.
Празот е нискокалоричен зеленчук кој содржи голем број важни флавоноидни антиоксиданси, витамини и минерали, кои имаат докажано позитивно влијание врз човековото здравјето.
Нутритивниот состав на празот го сочинуваат: витаминот Ц, витаминот К, бета каротен, а од минералите најзастапени во празот се манган и натриум.

Една од главните компоненти што го прават празот посебен, а и близок до лукот, е алицинот со докажано антибиотичко дејство, кој го прави имунитетот силен и отпорен, а и помага за намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол во крвта. Празот содржи флавоноид кемпферол кој ги штити крвните садови од оштетување, вклучувајќи го и оштетувањето предизвикано од оксидација и се сметаат за успешен во превенција од кардиоваскуларни заболувања.

Празот е значаен диуретик кој го поттикнува излачувањето на токсини од организмот и е богат со целулоза со што го олеснува варењето на храната и го стимулира празнењето на цревата. Покрај ова, празот е богат и со етерични масла, кои го зголемуваат лачењето на дигестивните сокови и со тоа го подобруваат варењето на храната.

Бузлевски Илија

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!