VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Правилно садење луковици од растенија

Пролетните луковици (оние кои цветаат во пролет), како што се лалињата, треба да се садат во Септември или Октомври, кога почвата се изладила од топлите летни денови. За разлика од лалето, пролетта е идеална за садење на далијата и гладиолата, кога ќе поминат сите опасности од појава на мразеви.

Купените луковици растенија кои сте ги купиле или нарачале по пошта, извадете ги од пакетот и ставете ги на 2–3 дена под сенка. Морате да внимавате при вадењето на луковиците од пакетот, да не ги измешате со бои, бидејќи само со поглед нема да знаете кое лале е со црвена, а кое со бела боја. Друга можност е веднаш да ги засадите и на неколку дена да им направите сенка (на пример со помош на канцелариска хартија, даска), така да не бидат изложени директно на сонце – јакото сонце може да ги оштети.

Прво прекопајте го местото каде што ќе садите луковици од растенија. Непосредно пред садењето, луковиците извадете ги од хартиената кеса. Ископајте доволно длабока дупка и во неа ставете ја луковицата со вегетациониот врв свртен нагоре. Кај некои видови, наопаку свртените луковици може да загинат.

Затрпајте ги луковиците, а земјата лесно ја натапкајте. Доколку е сушно време, после садењето, добро наводнете. Доколку садете лале на средината од летото (на пример, нема каде да ги чувате и заминувате на долг годишен одмор), во тој случај не мора да ги наводнувате. Луковиците ќе одмараат и ќе растат дури со првите есенски дождови.

Помалите луковици и луковиците одгледувани во тешки земјишта се садат на помала длабочина. За длабочина на садење ја сметаме оддалеченоста од врвот на луковицата до површината на земјата. Луковиците ги вадиме од земја во моментот кога ќе им изумрат површинските делови (важи за сите луковичести растенија освен гладиолата) – што за време на сувиот и топол почеток на летото може да биде и привремено, дури во мај.

Кај повеќето видови луковици после вадењето од земја може да ги складираме до есента на суво (лалето). Останатите видови со складирањето на суво може да се оштетат, па дури и да загинат. Овие видови кои не сакаат сушење, нивните луковици најдобро е да се пресадат од земјата во друга земја без долго складирање (недела дена на суво ќе издржат без проблем, но подолго не се оставаат на суво).

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!