VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Пласманот на зелката станува потежок заради глобалната пандемија

Пандемијата со коронавирусот предизвикува неизвесност и стравување дали пролетниот род со зеленчук од струмичко ќе биде откупен и пласиран на традиционалните странски пазари

Откупувачите веќе алармираат дека странските партнери тактизираат и го сведуваат на минимум увозот на зелка од земјава. Блажо Витанов вели дека состојбите се менуваат од ден во ден иако биле надминати проблемите со недостиг од шофери за извоз.

На терен во струмичко веќе неколку дена се откупува пролетната зелка. Земјоделците кои вршаат берба стравуваат како ќе се одвиваат состојбите во иднина поради коронавирусот. Засега се задоволни од откупните цени.

Откупувачите велат дека албанскиот зеленчук со тамошните цени и понатаму преставува конкуренција на македонскиот кој се труди да ги задржи традиционалните европски пазари.

Производството со пролетна зелка кое годинава е на околу повеќе стотици хектари засега се извезвуа во земјите од поранешна југославија и во земјите од Источна Европа, но со намален обем.

А .Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!