VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Пиперка

Пиперката може слободно да се нарече храна и лек !


Пиперката може слободно да се нарече храна и лек. Нејзината корист за организмот е огромна и тоа од разни аспекти.
Пиперката е богата со минерали калиум на кого му се препишува диуретското и антиканцерогеното дејство, фосфор и железо, витамини, посебно со витамин Ц. Во пиперката има и значителни количини на витамини од Б групата, а содржи и витамин Е, поради што пиперката има и антиканцерогени својства.

Содржи и пантотенска киселина, а во форма на провитамин содржи и витамин А, кој е присутен како бета-каротен и криптоксантин.
Капсаицинот е специфична материја и е составен дел на етеричните масла и таа ја дава лутината на плодовите на пиперката. Таа го подобрува апетитот, а при тоа и ја поттикнува работата на желудникот. Алкалоидот капсаицин делува антисептички, а во дигестивниот тракт го спречува развојот на бактериите на гниењето и го подобрува варењето на храната.

Покрај тоа, капсаицинот има силно аналгетско дејство. Капсаицинот го зголемува и нивото на хистаминот во крвта, кој е главен одбрамбен систем на човечкиот организам против реуматските заболувања.
Пиперката позитивно влијае на површинската капиларна циркулација, благодарение на состојката ситрин, која влијае на елестичноста и пропустливоста на капиларите. Затоа, пиперката се користи и за лекување на атеросклероза.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!