VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Печурка тешка над еден килограм пронајдена во Делчевско

Во делчевскиот регион пронајдена печурка со тежина од над еден килограм и периметар од близу половина метар, што ја прави една од поголемите пронајдени на ова подрачје годинава

Младиот Бојан Ѓорѓиевски е среќникот кој печурката од сортата ,,вргањ”, ја пронашол во атарот на делчевското село Бигла и ова му е првпат да пронајде толку голема печурка.

-Печурката ја пронајдов во атарот на село Бигла, маало Павлевци. Прво мислев дека е нешто друго, но кога се приближив испадна голема печурка. Капата на печурката беше со поголем обем, така што ми требаше поголем напор да ја извадам за да не биде оштетена. Печурката потоа ја оставив за сушење, за да биде продадена по поголема цена, вели Ѓорѓиевски.

Сезоната на печурки е во тек и во наредниот период, како што додава тој, се очекува уште поголем наплив на печурките.

-Јас сум трета година гимназија и уште од мал научив да ги познавам печурките. Тие секогаш никнуваат по дожд, а бидејки изминатата недела речиси секојдневно имаше врнежи, во наредниот период се очекува да има доста печурки. Најчесто собирам ,,вргањ” поради повисоката цена, а се случува да најдам и лисичарка и јајчарка кои се доста застапени во нашиот крај, додава Ѓорѓиевски.

Поради големиот наплив на печурки, се очекува пад на цената на ,,вргањот” кој се движи од 150 до 200 денари за килограм. Доколку има нови врнежи според откупувачите ова ќе биде година со најголем принос на печурки во Делчевско.
извор: Опсервер.мк

А. Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen