VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Опасност од измрзнување на овошките

Поради опасноста од измрзнување на овошките УХМРизлезе со вонредна агрометеоролошка прогноза за наредните денови

Промената на времето за време на викендот и појавата на снег и на пониските планини драстично ја разлади атмосферата со што утринските температури денес на 17-ти март на целата територија од Републиката беа негативниво текот на ноќта, со вредности од -2 до -4 Целзиусови степени, особено во регионите каде се застапени овошните култури кои се најзасегнати во овој период.

Напоменуваме дека вакви температури од -2 степени Целзиусови се очекуваат и долж Повардарието каде цветањето на кајсијата беше и најрано забележано, при што на некои стебла од рани сорти има и зачеток на плод, фаза која е многу осетлива и температури од -1 Целзиусови степени и можат да предизвикаат измрзнувања.
Им се препорачува на земјоделските производители доколку се во можност да преземат мерки на заштита на овоштарниците со зачадување, мерка, која при вакви температури може да има позитивно влијание.

Сепак критични температури, но со послаб интензитет се очекуваат и во наредните денови се до викендот, при што и препораките остануваат.
Инаку времето до крајот на неделата ќе биде сончево со мала до умерена локална облачност. Дневните температури ќе се искачат до 20-тиот, а минималните ноќни температури ќе се спуштат и до -5 Целзиусови степени. Долж Повардарието ќе дува и умерен северен ветер, што може да предизвика и најголема штета кај овошните насади.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen