VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Не постојат докази дека миленици може да го шират вирусот!

Светската организација за здравствена заштита на животните ОИЕ, наведува дека нема потврда за оправданоста за превземање мерки против домашните миленици

Во извештајот на ОИЕ (Светската организација за здравствена заштита на животните) меѓу другото се вели дека моменталното ширење на вирусот COVID-19 е резултат на пренос од човек на човек. До ден денес, не постојат докази дека домашните миленици можат да ја шират болеста. Исто така нема потврда во оправданоста за преземање на мерки против домашните миленици кои може да ја компромитират нивната благосостојба

Ова на својот фејсбук профил, го пренесе директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов, кој исто така појасни дека ветеринарните служби во Хонг Конг ја известиле ОИЕ дека кучето кое имало позитивен тест на вирусот COVID-19 следувал по блиската изложеност и контакт со неговиот сопственик кој бил заразен со COVID-19 – нотификација (01/03/2020) и извештај бр1 (09/03/2020). Тестот спроведен со real time PCR, покажал присуство на генетски материјал од вирусот COVID-19. Кучето не покажувало клинички симптоми на болеста.
Не постојат докази дека кучето има улога во ширењето на ова човечка болест ниту пак тоа заболело.

Во известувањето на ОИЕ се вели дека понатамошни испитувања се потребни за разбирање дали и како различни животни можат да бидат погодени од вирусот COVID-19.
Понатаму ОИЕ наведува дека не постојат докази како поддршка за воведување мерка на ограничување на движењето или трговијата со домашните миленици.
Во известувањето се препорачува после контакт со домашен миленик задолжително да се измијат рацете и да не се допирате по лицето и носот со нечисти раце, пишува Атанасов на својот фејсбук профил.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!