VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Неповолна агрометеоролошка состојба!

Првиот месец од новата 2020 година ќе биде неповолен за земјоделските култури од агрометеоролошки аспект, поради недостигот од врнежи, велат метеоролозите од УХМР

Невообичаено високите температури на воздухот и стабилното и претежно суво време беа основна карактеристика на изминатата седмица, а временски услови од агрометеоролошки аспект не се добри, велат од секторот за Агрометеорологија при УХМР.
Влага во почвата нема доволно, а ваквите температури дополнително ја намалуваат. Потребата од појава на снег и пад на дневните температури во овој период од годината се неминовни, но прогнозите и за наредната седмица се исти како и оние од предходната седмица, со минимални утрински температури од околу -5 до -8 Целзиусови степени и дневни температури на водухот од 5 до 10 степени.

Ваквите натпросечни температури кои се очекуваат во јануари, не се невообичаени, но временските услови се единствено погодни за изведување на работи на отворено, околу кроење на праската и виновата лоза, кои се веќе започнати, особено во централните делови од земјава.

Исто така агрометеоролозите објаснуваат дека повеќето овошки и виновата лоза, сега се во период на мирување и воопшто нема мерка која може да се преземе за некаква заштита. Овошките во овој период од зимата издржуваат до -28 степени, додека виновата лоза до -18 или -20, а такви температури не се забележани до сега, барем во регионите каде се истите најзастапени. Во наредниот период загрижува недостигот од врнежи, а не ниските ноќни температури, истакнуваат од УХМР.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen