VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Недостаток од пченица на светските пазари, житариците стануваат „жолта нафта“

Пандемијата од корона вирусот предизвика потрес на светскиот пазар за пченица, пишува Jutarnji list, истакнувајќи дека стручњаците мислат дека би можела да се повтори кризата која доведе до Арапската пролет.

Додека светот во ова време на пандемија беше опседнат со кризата за нафта, пратејќи го секојдневниот пад на цената на енергенсите, некако неприметно светот го потресе и кризата на еден друг пазар – оној за житарици. Пченицата станува „жолта нафта“ и поважна од сите фосилни горива и деривати. Имено според податоците на Организациите на ОН за земјоделство, храна и здравство, таа криза како последица на корона вирусот би можела да доведе до глобален недостаток на пченица, а може да предизвика дури и глад и дестабилизација во многу земји и региони.

Некои аналитичари сметаат дека би можела да се повтори 2010 година кога поради сушата и слабата жетва кај некои водечки производители на житарици дојде до недостаток на жито во арапските земји.
Што всушност сега се случува на пазарот со пченица?

Русија како еден од најголемите светски производители и најголем светски извозник на житарици, го стопира извозот до почетокот на јули. Со тоа е предизвикана паника на пазарите кај главните увозници како што се Египет, Индонезија, Алжир, Мароко, Нигерија , а особено Турција кои веќе имааат проблем со залихите но и со купувањето на овој важен прехрамбен производ.

Инаку, на почетокотот на корона-кризата пред два месеци, покрај привремената Одлука на властите во Србија за забрана на извоз на основните прехранбени производи Србија и тамошните власти официјално се заложија да им се излезе во пресрет на барањата на земјите во регионот, пред се на Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, за извоз на брашно во тие држави.
Српската Влада го дозволи извозот на брашно, што е потврдено и во „Службениот гласник“ на Србија,, а од Одлуката за забрана е избришана ставката „брашно од пченица“, која се наоѓаше меѓу останатите 36 други ставки.

Извор: Јутарњи Лист

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!