Македонија

Намален увозот и извозот на земјоделски производи

Пандемијата направи пореметување на извозот и увозот на земјоделските производи.

Последните податоци со кои располага Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство велат дека од крајотна април во земјава има намален увоз на земјоделски производи за околу 1 милиони евра. Ова го истакна птвиот човек на Министерството, Трајан Димковски, при вчерашната посета на Штип.

Информациите кои беа споделени со јавноста говорат дека покрај увозот трпи и извозот. Тој е исто така намален за околу 16 милиони евра. Кај одредени производи, има зголемување на откупната цена, какошто е оризот, но оваа пролет трпеше зелката.

Министерството во наредниот период ќе се фокусира на извозот на вино, кој лани достигна вредност од 50 милиони евра.

Б.А.Н.

© 2019 Cyber Green Market LLC