VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Морков

Бета-каротенот во морковот штити и од макуларна дегенерација, и старечка катаракта

Морковот (Daucus carota) е зеленчуково растение од родот Daucus, кој Содржи многу корисни и лековити состојки. Морковот е двогодишна билка, а за исхрана се користи нејзиниот корен кој постои со различни бои: портокалова, бела, жолта, црвена, виолетова и др.

Морковот во себе содржи многу витаминии минерали, а поради антиоксидативното дејство, многу поволно делува на организмот. Тој ја зголемува природната одбрамбена отпорност на организмот, односно го зајакнува имунитетот. На тој начин, морковот е природен лек кој помага при многу заболувања и патолошки состојби.
Морковот е добар извор на витамин А, диететски влакна, витамин К и витамин Ц. Освен тоа, во морковот може да се најде и витамин Б6, биотин, фолна киселина (витамин В9), тијамин (витамин Б1), магнезиум, калиум, манган, молибден, железо, фосфор, витамин Б3, витамин Е и цинк.

Морковот содржи и фитохемикалии кои делуваат како антиоксиданти: Бета-каротин и алфа-каротин, кои нашето тело ги претвора во витамин А, кој е важен за работата на имунолошкиот систем, ги одржува здрави клетките, активира ензими и ја заштитува кожата од оштетување од сонцето. Бета-каротенот исто така штити и од макуларна дегенерација, и старечка катаракта. Лутелоин, флавоноид кој покажува антиоксидантско дејство, антиинфламаторно и антивоспалително дејство.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen