VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Мерки и препораки за заштита и превенција од КОВИД-19

Сите патници кои доаѓаат од земјите со висок и среден ризик треба да се задржат во само-изолација од 14 дена во нивниот дом и да пријават на надлежните доколку почувствуваат симптоми.

SARS-CoV-2 е нов вирус од фамилијата Коронавирус, првично откриен во Кина во декември 2019 година. Вирусот е причинител на акутно вирусно респираторно заболување. Преносот од човек на човек е можен, преку допир и преку капков пат (кивање, кашлање и слично).
Првичните искуства покажуваат дека постарите лица и хронично болните се изложени на поголем мризик од компликации и тешки форми на заболувањето. Периодот на инкубација на вирусот е најмногу 14 дена, во кои заразените лица не покажуваат симптоми, но можат да го пренесуваат вирусот на други лица.
Сите патници кои доаѓаат од земјите со висок и среден ризик треба да се задржат во само-изолација од 14 дена во нивниот дом и да пријават на надлежните доколку почувствуваат симптоми.
Кои се симптомите на заболувањето со КОВИД-19?
Првичните симптоми кои се јавуваат кај лицата заразени со вирусот КОВИД-19 се:
1. Треска и висока температура;
2. Тешка кашлица;
3. Отежнато дишење.
Болеста може да предизвика сериозни компликации кои може да ја нарушат функцијата на:
• органите за дишење;
• кардиоваскуларниот систем;
• на бубрезите.
Болеста може да варира од лесна до тешка форма, со можни фатални последици.
Лекувањето на заболените е палијативно и симптоматско.
Во овој момент не е достапна антивирусна терапија, ниту пак вакцина за превенција од заболување со КОВИД-19.

Како да се заштитите од заболувањето со КОВИД-19?
• Мијте ги рацете често, користејќи сапун и вода, подолго од 1 минута, внимавајќи да ги опфатите сите делови од дланката и прстите.
• Избегнувајте близок контакт со болни лица или лица кои се вратиле од патување од земја со висок или среден ризик.
• Користете средства за дезинфекција или алкохолни марамчиња.
• При кашлање или кивање покријте ги носот и устата со марамче за еднократна употреба и веднаш потоа фрлете го на безбедно место. Доколку немате марамче, покријте ги носот и устата со рака свиткана во лактот.
• Следете ги препораките на Министерството за здравство и редовно информирајте се од надлежните институции за најновите вести и насоки.
Што доколку се сомневате дека сте заболени од КОВИД-19?
Според препораките и протоколите на Комисијата за заразни болести, сите патници, кои пристигнуваат од ризичните региони, како и тие кои се во самоизолација, веднаш штом почувствуваат какви било симптоми, карактеристични за КОВИД-19 треба да се јават на телефоните за контакт при епидемиолошките служби, кои се достапни за територијата на целата држава. Мерките се воведени од самиот почеток и се препорачува секој граѓанин да ги следи овие препораки, кои укажуваат да не се оди на матичен лекар за да се избегнат ситуации во кои тие се ставаат во директен контакт и ризик со можно заболени пациенти.

Броеви за контакт при почувствувани симптоми карактеристични за корона вирус :


БРОЕВИ ЗА КОНТАКТ ПРИ ПОЧУВСТВУВАНИ СИМПТОМИ Броеви за контакт ИЈЗ Скопје-078/387-194
ИЈЗ Скопје-078/387-194
ЗД Скопје - Ало докторе-02/15-123
ЦЈЗ Скопје-071/289-614
ЦЈЗ Битола- 071/261-330
ЦЈЗ Тетово-075/240-464
ЦЈЗ Штип-078/365-613
ЦЈЗ Велес-071/219-278
ЦЈЗ Кочани-071/373-913
ЦЈЗ Куманово-070/215-851
ЦЈЗ Охрид-070/723-029
ЦЈЗ Прилеп-076/475-747
ЦЈЗ Струмица-072/235-543
ПЕ Гостивар-076/365-161
ПЕ Гевгелија-078/545-444
Како до правилна домашна само-изолација?
• Останете дома, освен во случај на итност. Доколку имате можност, работете од дома.
• Одделете се од останатите во различни простории. Редовно проветрувајте ги просториите.
• Доколку имате на располагање, користете посебен тоалет/бања. Во спротивно редовно дезинфицирајте го оној кој сите го користат.
• Избегнувајте заедничко користење предмети за домаќинство како крпи за раце, постелнина, чаши, прибор за јадење.
• Доколку нарачувате храна/продукти преку достава, друг член на домаќинството да ги превзема, избегнете контакт со доставувачот.
• Бидете на безбедно растојание со другите помеѓу 1 и 2 метри.
• Чистете ги површините во домот коишто најчесто ги користите.
• Следете ги препораките за превенција од здравствените установи.
Доколку чувствувате исти или слични симптоми на грип, не посетувајте доктор, туку јавете се во центрите за јавно здравје.

Влада на РСМ

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen