VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Малини

Свежите малини се одличен извор на витамин Ц, кој е моќен природен антиоксиданс.

Малината е долгогодишно листопадно растение, со грмушест раст, со повеќегодишен корен и со едногодишни изданоци кои припаѓаат на семејството Rosaceae. Малини се една од најпопуларните бобинки во светот и тие доаѓаат во различни бои, вклучувајќи црна, жолта, виолетова, розова, бела и портокалова, како и познати црвена сорта.

Како и повеќето овошје, малини се добар извор на растителни влакна, витамини, хранливи материи и минерали (калиум, манган, бакар, железо и магнезиум) и вреди да се вклучат во здравата урамнотежена исхрана. Вкусните малини се со ниска содржина на калории и заситени масти, но во исто време се богати со диететски влакна и антиоксиданти. 100 грама овошје обезбедуваат само 52 калории, а содржат 6,5 грама влакна.

Свежите малини се одличен извор на витамин Ц, кој е моќен природен антиоксиданс. Конзумирањето храна богата со витамин Ц му помага на телото да развие отпорност кон инфективните агенси, да се бори со воспаленијата и да ги собере штетните слободни радикали. Малините содржат антиоксидантски витамини, како што се: витамин А и витамин Е. Покрај гореспоменатите антиоксиданси, тие исто така се богати и со други флавоноидни полифенолни антиоксиданси корисни за здравјето, како што се: лутеин, зеаксантин и бета-каротин. Заедно, овие соединенија служат како заштита на организмот од слободните радикали, кои играат значајна улога во процесот на стареење и во развојот на разни болести. Малините се богати со витамини од Б-комплексот, како и со витамин К. Овие витамини имаат функција на кофактори во телото, кои помагаат во метаболизацијата на јаглехидратите, протеините и мастите.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!