VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Лимон

Лимонот содржи голема количина на витамин Ц, но и други витамини, витамин Б, рибофлавин, витамин А и минерали калиум, калциум, фосфор и магнезиум.

Лимон
Лимонот (Citrus limon) е дрвенесто растение чиј плод лимон е од родот Citrus и припаѓа на фамилијата Rutaceae. Плодот е елипсовиден и се дели на жолт и зелен, но тое е комерцијална поделба бидејќи и двата вида на плод растат на исто дрво. Зелениот лимон се развива од пролетниот цвет и се добива пролетен плод, кој има тенка зелена кора и многу сочна содржина, а жолтите плодови растат на истото дрво, и разликата е во тоа што созреваат во зимскиот период.


Лимонот содржи голема количина на витамин Ц, но и други витамини, витамин Б, рибофлавин, витамин А и минерали калиум, калциум, фосфор и магнезиум.
Лимонот содржи голема количина на антиоксиданси меѓу кои се витамините А, Ц и Е, и ги уништува слободните радикали кои предизвикуваат оксидативен стрес и ефикасно делуваат во борбата против ракот.
Поради содржината на витамин Ц кој ја помага апсорпцијата на железо во телото и делува против воспаленија, лимонот исто така делува антибактериски и е ефекиасен во третман за акни.

Лимонот содржи хемиско соединение наречено нарингенин, кое ефикасно го намалува воспалението на црниот дроб и ериоцитрин, кој помага во заштита на црниот дроб од оксидативен стрес.
Лимонот го забрзува метаболизмот и го подобрува варењето на храната, со што помешан со вода помага во регулирање на нередовната столица, го хидрира телото и ги намалува грчевите и мачнините.

Бузлевски Илија

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen