VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Нутриционист

Леќа

Леќата изобилува со растителни протеини, витамини од В групата, како и минерали, железо, фосфор, манган, цинк и др.


Леќата е едногодишно растение од семејството Fabaceae кое нашироко се одгледува како зрнеста култура и припаѓа во групата на легуминози, кои се карактеристични по големата застапеност на растителни протеини, витамини од В групата, како и минерали, железо, фосфор, манган, цинк и др. Богата е и со растителни влакна, а не содржи масти и холестерол.


Леќата е мал, но многу хранлив член од семејството на легуминози. Многу добар извор е на растителни влакна, кои помагаат во намалување на холестеролот. Покрај тоа, ги регулира нарушувањата на шеќер во крвта, бидејќи со високата содржина на растителни влакна го спречува брзото зголемување на шеќер во крвта по оброк. Леќата, исто така, е одличен извор на седум важни минерали, Б-витамини и протеини, а е речиси без масти. Протеинскиот состав ѝ е многу добар, така што обезбедува многу есенцијални аминокиселини, неопходни како примарна состојка за растење, за обновување на клетките и за отпорност на организмот.

Леќата е одличен извор на фолна киселина и магнезиум, кои се од голема важност за виталноста на срцето. Фолната киселина го намалува нивото на хомоцистеин, сериозен фактор на ризик за срцеви заболувања, a магнезиумот го подобрува протокот на крв, кислород и хранливи материи во телото. А растителни влакна кои ги содржи помагаат да се негува и балансира цревната флора, како и природно да се третираат други дигестивни нарушувања како нервозно дебело црево и дивертикулоза.

Илија Бузлевски

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen