VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Organic

Коприва - употреба во органското производство

Од коприва може да се направат ѓубрива и средства за заштита на растенијата, бидејќи е богата со азот и други елементи

Органското земјоделство е незамисливо без природни препарати (од растително потекло). Па така постојат многу билки од кои може да се добијат органски средства и ѓубрива за заштита. На пример, копривата е здрава билка со добар и голем принос, која придонесува во органското производство со нејзина препорака од органски препарати.
Од коприва може да се направат ѓубрива и средства за заштита на растенијата, бидејќи е богата со азот и други елементи.

Азотно ѓубриво
За добивање на азотно ѓубриво, прво се зема 1кг свежа или 200г сушена коприва и се потопува во 10л вода. За подготовка на ѓубривото се користат пластични канти, во кои копривата се потопува со вода и се промешува, а потоа се остава да ферментира 10 -15 дена. Ферментацијата е готова кога ќе заврши појавата на пена. Секој ден повремено се промешува смесата, а кантата се покрива со крпа со цел да не навлегуваат инсекти и се остава на осончено место. По завршената ферментација, смесата од кантата се процедува и се користи како ѓубриво, откако ќе се разреди со вода:
Се разредува во однос 1:10 кога е за наводнување
Се разредува 1:50 кога се врши фолијарно ѓубрење
Редовната употреба на копривата ќе ги зајакне билките, тие ќе изгледаат поздраво и помалку ќе бидат напаѓани од инсекти и болести.

Ѓубрива од коприва и тесто (квасец)

Ѓубривото може да се направи кога на копривата ќе се додаде малку квасец, леб, пециво, кекс и сите други теста кои се направени од квасец. Таа ја забрзува ферментацијата и истата се крати на 3-5 дена. Три четвртини од кантата се исполнува со коприва и се прелева со вода во која има растворено малку квасец или леб. По завршената ферментација, растворот се процедува и разблажува во однос 1:10. Во комбинација со слез и воловски јазик (гавез) се добива сложено NPK ѓубриво.Инсектициди од коприва и пелин

Копривата може да се користи и за заштита од штетни инсектициди, посебно од лисната вошка, се зема 1кг коприва и 1кг пелин, кои претходно се ситнат или сецкаат. Се прелеваат со 8л врела вода. Кога смесата ќе се излади се држи потопена уште половина час, се процедува и се остава да се излади. После тоа може да се користи како инсектицид кој може да се користи на секои 5-7 дена.

А. Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!