VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Конопот и кафето патуваат во вселената!

Билките ќе растат во инкубатори во кои температурата и другите микроклиматски услови ќе бидат контролирани од Земјата. Растенијата во вселената ќе останат 30 дена, по што ќе се вратат на Земјата каде што ќе се проучува нивната РНК

Конопот и кафето се две култури избрани на пролет да отпатуваат на Меѓународната вселенска станица. Станува збор за проект на компанијата Front Range Biosciences во соработка со Универзитетот во Колорадо-САД. ФРБ е земјоделско –технолошка компанија која се бави со одгледување на расад од нови билни сорти и семиња од коноп и кафе, и подолго години ги проучува нивните варијации. Мисијата-пат во вселената- има задача да го проучи учинокот од нултата гравитација врз метаболизмот на билките. Ќе се следи и како растителните клетки поминуваат низ генетските промени.

Експерименталните растенија според најавата ќе отпатуваат во март 2020 –та година, со ракетата Фалкон 9 и теретната капсула Драгон. Четиристотинииосумдесет примероци од коноп и кафе ќе бидат распоредени и сместени во строго контролирани услови, кои ќе се следат од Земјата. Растенијата ќе се одгледуваат во инкубатори 30 дена, по што се враќаат на Земјата каде ќе се проучуваат евентуалните мутации во нивната РНК. Крајната цел е да се испита како различните услови, како микрогравитацијата и радијацијата влијаат на одгледувањето на нивниот раст и развој.

Како што наведува Џонатан Ваут, извршен директор на компанијата ФРБ, постојат научни теории дека растенијата во вселената ќе доживеат мутации, но прашање е дали тие ќе се задржат кога ќе бидат вратени на Земјата. Се разбира најважно од се е дали од сето ова ќе се добие и комерцијална корист.
Главната причина за да се започне оваа мисија се климатските промени, кои се почесто негативно влијаат на производството на билните култури. Затоа разни видови растенија сакаат да се прилагодуваат на локации на кои порано не успевале.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen