VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Карактеристики и одгледување на кинеската зелка

Кинеската зелка се нарекува уште и Напа зелка

Овој хибрид на кинеска зелка изгледа како голема глава со раскошни зелени, подебели и бисерно бели листови и благ вкус. Наречена е Напа зелка и најчесто се користи за суровина во салати, а може да се искористи и за варење. Олична е за садење, меѓутоа најдобро е во пролет или почеток од летото бидејќи побавно врзува лист. Најдобро расте на сонце и потопла клима.
Светлина: Полно сонце
Садење: просторот измеѓу нив треба да биде од 0.5 m до 0.6m, во зависност од типот. За Бони-Мега типот на кинеска зелка потребно е најмалку 0.9m растојание.

Почва: Добро иситнета , богата со хранливи состојки и органски материи. Околу 7 cm органска материја во почвата би било оптимално за садење на зелката.

Вода: Почвата треба да биде постојано влажна во текот на сезоната на растење. За одржување на константна влага се става прекривка.

Зимски услови: Зелката толерира студ до -2 степени. Ако температурата е под ова ниво подобро зачувајте ја во фрижидер со погодена температура, во спротивно главата на зелката мрзне.

Болести на зелката: Внимавајте на црви кои ги напаѓаат листовите и коренот, полжавите, бубачки. Почести болести наречени црна нога, црн корен (гниење).

Се бери целата глава кога се цврсти на допир.

Начин на чување: Во фрижидер со промиена и одвоена глава од коренот , во пластична кеса најмногу две недели.

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen