VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Како да направите квасец од ѓумбир за домашен леб? (ВИДЕО)

Ѓумбировиот квасец е диво-ферментирана култура која се прави со шеќер или мед, ѓумбир и вода. Се прави за помалку од една недела и можете да го користите како пробиотик, природно да газирате сокови, да правите хербални пива и најдобро да направите домашен леб

Кога ќе ги измешате ѓумбирот и шеќерот заедно со водата, по некое време бактериите и природниот квасец од ѓумбир ќе почне да реагира и да расте. Овие диви микроорганизми го јадат шеќерот во вашиот квасец и со тоа произведуваат јаглерод диоксид. Бидејќи ѓумбировиот квасец е ферментирана култура, тој е богат со природен пробиотик, како на пример lactobacillus и див квасец. Овие организми му помагаат на метаболизмот и на органите за варење како и на имунолошкиот систем.

Како да направите ѓумбиров квасец?
Правењето на ѓумбиров квасец е многу лесно. Ви треба нелупен ѓумбир, шеќер или друг вид на калоричен засладувач, на пример медот, како поздрава варијанта и вода. Потребни се 5 до 7 дена за да се направи квасецот.
Првиот ден, измештајте ја водата со шеќерот и ѓумбирот и оставете ја културата во затворена тегла и на сончева светлина 24 часа. Потоа, 4 до 6 дена секој ден додавајте по малку шеќер и ѓумбир во теглата.
Ако ѓумбирот почне да прави пена или ако почне да мириса на квасец или на пиво, тогаш е спремен за употреба. Можете веднаш да го употребите или да го префрлите во фрижидер и да го чувате најмногу една недела.

Рецепт за ѓумбиров квасец

Ѓумбировиот квасец, култура од ферментиран ѓумбир и шеќери е основата за домашни традиционално правење на леб.
Состојки
За да ја започнете културата:
• 2 чаши вода
• 2 лажички шеќер
• Околу 30 грама рендан ѓумбир

За хранење на културата:
• 5 лажички шеќер
• Околу 70 грама рендан ѓумбир

Подготовка на квасецот:

1. Стоплете вода во тенџере и измештајте го шеќерот додека се стопи целосно. Оладете ја водата на собна температура.
2. Ставете го ѓумбирот во тегла и налејте ја водата за целосно да го покрие ѓумбирот. Затворете ја теглата и оставете ја да седи на собна температура.
Хранење на квасецот:
1. Следниот ден и наредните 5 дена, измешајте 1 лажичка шеќер и 15 грама ѓумбир во теглата и потоа затворете ја теглата. Во наредните 3 до 5 дена, треба да почнете да забележувате балончиња и да почне да мириса квасец, така ќе знаете дека квасецот е спремен за употреба.

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!