Македонија

Исплатени субвенции на млекарите

Деведесетиосум милиони денари за произведено и предадено млеко вчера им беа исплатени на 5.968 сточари

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, вчера исплати над 98 милиони денари на сметките на 5.698 сточари за субвенции за произведено и предадено кравјо, овчо и козјо млеко.
Корисници на оваа мерка се сите фармери кои произвеле и предале млеко од сопствено производство во период од октомври до декември 2018 година.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралнот развој, и во наредниот период ќе продолжи со редовната исплата на субвенциите за сите лица кои правно – законски се стекнале со право за користење на финансиска поддршка.

Праксата за навремена и неселективна исплата на субвенциите продолжува. Парите за земјоделски субвенции се исплаќаат во период кога на земјоделците средствата им се најпотребни, односно, пред почеток на новата реколта. Од почетокот на мандатот до денеска, се исплатени 393,6 милиони евра, субвенции за развој на агро – секторот, се вели во соопштението на Агенцијата.

Б.А.Н.

© 2019 Cyber Green Market LLC