VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Зошто урбаното земјоделство ја менува иднината на земјоделството

Планетата создава повеќе храна од било кога, а сепак милиони луѓе продолжуваат да гладуваат во целиот свет. Луѓето се гладни насекаде – во земјата, во предградијата, пишува Weforum

Новите технологии ја менуваат равенката, дозволувајќи им на луѓето да растат храна на места каде претходно беше тешко или невозможно, а во количини слични на традиционалните фарми.

Урбаните фарми можат да бидат толку едноставни како традиционалните мали градини на отворено во заедницата, или сложени како вертикални фарми во внатрешноста каде што земјоделците размислуваат за растечки простор во тридимензионални услови. Овие комплексни, футуристички фарми можат да се конфигурираат на повеќе начини, но повеќето од нив содржат редови на рамки наредени со растенија вкоренети во почвата, со вода збогатена со хранливи материи или едноставно со воздух. Секое ниво е опремено со УВ-осветлување за да ги имитира ефектите на сонцето. За разлика од непредвидливите временски услови на одгледување на отворено, растењето во затворен простор им овозможува на земјоделците да ги прилагодат условите за да го максимизираат растот.

Со соодветна технологија, земјоделството може да оди насекаде. Тоа е она што го покажува новиот тренд на урбанo земјоделство – овие фарми одат надвор од едноставните заеднички градинарски градини за да им обезбедат храна на потрошувачите во околните области. Сите вертикални фармери треба да имаат простор и пристап до електрична енергија, нема потреба од посебни капацитети. Земјоделците можат да купат сè што им треба за да започнат и да ги одржуваат своите фарми онлајн лесно, како што се купувањето на Амазон.

Урбаните фарми можат да растат повеќе од само овошје и зеленчук. „Urban Organics“ расте три сорти на кале, две сорти швајцарски шеќер, италијански магдонос, но ја користи истата вода за да се подигне арктичкиот и атлантскиот лосос – систем со затворен циклус кој често се нарекува аквапоникс. Рибиниот отпад се користи за растенијата, кои ја чистат и филтрираат водата пред да се врати во садовите, а вишокот капе во фиштах.

Urban Organics ја отвори својата прва фарма во поранешниот комплекс за пиварница во 2014 година. Во годините откако е донесена храна каде што е најпотребна: на луѓето во пустините. Во 2014 година, Гардијан ја именуваше компанијата една од десетте најиновативни проекти за урбано земјоделство во светот.

Urban Organics ја отвори својата прва фарма во поранешниот комплекс за пиварница во 2014 година. Во годините откако е донесена храна каде што е најпотребна: на луѓето во пустините. Во 2014 година, Гардијан ја именуваше компанијата една од десетте најиновативни проекти за урбано земјоделство во светот.

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!