VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Зимско кроење на овошките

Постојат многу различни методи за зимско кроење на овошките. Ова се трите чекори со кои се добиваат одлични резултати кај најголем број на овошни дрва.

Овој метод може да се примени кај јаболките, крушите, дуњата, праските, сливите и вишната. Вистинското време за оваа активност е крајот на зимата, непосредно пред „оживувањето“ на растенијата. Тогаш се уште нема листови на гранките, па затоа е полесно да се воочи што треба да се крои.
Прв чекор-чистење
Поченете со кратење на гранките кои се исушиле во текот на годината(1), но и сите оние кои се оштетени или искршени(2).Отстранете ги сите изданоци кои растат директно од стеблото на дрвото(3).Таквите изданоци немаат врска со плодот, затоа што се изданоци од подлогата на кое е калемена овошката. Гранките кои растата право во висина треба да се скратат, исто како и оние кои се свртуваат спрема стеблото, односно имаат насока кон внатрешноста на круната(4).

Чекор два-проретчување
Целтта на проретчувањето е да се овозможи светлината и воздухот да стасаат до сите листови. На овој начин се намалува можноста од ширење на болести и штетни инсекти.
Најпрво се отстрануваат некои од гранките кои растат надолу, но и сите оние кои се вкрстуваат и преклопуваат со други гранки. Круната се крои на тој начин што треба да се добие рамномерна густина на гранките. Пожелно е секое стебло да биде обликувано на ист начин, за овошките да изгледаат еднакво. Многу е важно секоја гранка да има доволно воздух и простор за да се развива. Не оставајте чисти и прави гранки подолги од 30 сантиметри без ниту една странична гранка. Се смета дека 30 сантиметри годишно е доволна должина на растење.

Чекор три-фризирање
Овој чекор е најлесен затоа што овошките добиваат „нова фризура“.треба да се почне од надворешната страна и да се крои кон стеблото. Целтта на овој чекор е гранките да станат подебели и пократки. Стручњаците советуваат дека со ваквото кроење се спречува кршењето на гранките од тежината на плодовите, а тогаш дрвото лачи хормони во долниот дел од крошната. Со скратувањето направено на овој начин, овошката дава поголем принос и не оди во висина и ширина.
Целтта на фризирањето е да се одрежат 20-30 отсто од минатогодишниот прираст на дрвото. Минатгодишниот раст може да се препознае по грубата кора и дебелината на гранката. Важно е да се води сметка каде ќе се направат резовите. Најдобро е тоа да се направи 5-8 милиметри над пупката.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen