VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Здравјето на почвата во зима

Како што луѓето се облекуваат во зима, така и почвата

Кога ќе настапи зимата, почвата има потреба од одмор или потхранување, да биде покриена со “ќебе” од органски материи. Заради таа причина се засадуваат растенија кои се нарекуваат покривни култури за ѓубрење.

Тие не се берат и не се одгледуваат, само се засадуваат за потхранување на почвата за подобра плодност. За градина со зеленчук најдобра покривка е мешавина од житни и зрнести растенија. Во рана пролет може да се сади овес или фуражен грав, а на крајот од есента, ‘рж.

Овесот и ‘ржта помагаат за заштита на почвата од ерозија, предизвикана од зимските ветрови и врнежите од дожд и снег. Зимскиот ‘рж и леќата ги намалуваат плевелите.

Црвената детелина и зимскиот грав се препорачани зимски култури за многу градинари. Тие ја снабдуваат почвата со азот и ги растресуваат цврстите почви со корењата.

Други градинари препорачуваат овес и грав кои се одлична комбинација.

1. Садење – На есен покривката се засади 30-40 дена пред првата слана. Треба да се покријат со компост, бидејќи птиците ќе го откријат и семето нема да никне.
2. Надгледување и грижа – Освен садењето, треба еднаш или два пати да се искоси откако растенијата ке никнат. Тоа стимулира дополнителен раст на корењата.
3. Користење на растенија за зелено ѓубрење – Уште пред да се образуваат семињата покривката треба да се коси.

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!