VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Organic

Здрави како дрен!

Често употребуваната фраза од насловот не е случајна. Овие црвени бобинки кои дозреваат во касната есен се магичен еликсир за здравје и долговечност

Оваа цветна грмушка расте во јужна и југоисточна Европа, но и во Ерменија, Азербејџан, Турција, Либија, Либан и Сирија. Црвените бобинки содржат големо количество природни шеќери, органски киселини, пектини, танини и извонредно многу витамин Ц. Во дренките има дупло повеќе аскорбинска киселина отколку во портокалот. Плодот на дренот се нарекува дренка позната во исхраната на Балканот и западна Азија, но не се јадат пред да созреат, односно се користат дури откако ќе паднат од дрвото. Зрелата дренка е темноцрвена или светложолта по боја, има кисел вкус, што наликува на брусница и вишна. Се користи на различни начини. Плодовите можат да се јадат и во свежа состојба, можат да се замрзнат, сушат или преработат во мармалад, компот, овошен сок. Од нив кај нас се прави и ракија позната како дренковица. Иако се знае дека ова шумското овошје е вкусно, хранливо и здраво, сепак не се користи доволно.

Во Франција и Италија од дренките се прави вино и желе, а недозреаните плодови се конзервираат во солена вода како маслинките. Во Германија се варат со шеќер и оцет, се додаваат на јадењата од тесто и компири. Во Русија се прават вкусни супи и се користат како зачин за специјалитети од месо и риба. Овие народи се вистински почитувачи на традиционалната медицина и добро ги знаат лековитите својства на дренот. Руските научници востановиле дека дренките, кората на стеблото и листовите поседуваат антимикробни својства. Сокот, мармаладот, чајот и другите производи од зрелите дренки помагаат кај дијарејата и другите заболувања на органите за варење. Доколку при пореметувањето на работата на цревата и дијареја се јавува и грозница, се препорачува чај од кората на ова билка. Плодови од оваа грмушка наоѓаат примена и во традиционалната кинеска медицина.

Интересно е што дреновото дрво има огромна густина и тоне во вода. Погодно е за изработка на рачки за алат, делови од машини, токму поради својата цврстина. Некои историски факти говорат дека на нашето поднебје уште пред неколку векови од дрен се изработувале копја, џилити и лаци. Од дреново дрво традиционално се уште се прават и овчарските стапови!
Во народната мудрост, дренот е поим за сила, здравје, издржливост и долговечност, па оттука произлегува и познатата изрека „здрав како дрен“.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen