VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Заштита од град со авионско засејување на облаците

Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) го потпиша Договорот за јавниот оглас „Услуги за модификација на време со авионско засејување“ со што почнува и реализацијата на заштитата од град со авионско засејување на облаците, јавува МИА

Со овој модерен систем на заштита од град ќе се придонесе да не се повторуваат штетите на земјоделското производство предизвикани од временски непогоди и ќе се заштити трудот на земјоделците. Овој начин на заштита е еден од најсовремените, неколкукратно поекономичен од старите ракетни системи, најмногу поради фактот што преку авионското засејување, растворот кој делува превентивно на формирање град се нанесува директно на критичната облачна маса.
Ова го изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, на спортскиот аеродром Стенковец, каде заедно со директорот на УХМР, Ивица Тодоровски присуствуваа на првиот пробен лет на авионите кои ќе вршат засејување на облаците.
Средствата за проектот вреден околу 60 милиони денари, се обезбедени преку Програмата за рурален развој.

Директорот Тодоровски посочи дека оваа метода вклучува засејување на градонoсните облаци со реагенси, односно со сребрен јодид. -Откако редарските центри на УХМР ќе ја детектираат нестабилната воздушна маса во која се создава градот, јавуваат до економскиот оператор и тој треба во најбрзо време и на најквалитетен начин да изврши засејување на воздушните маси со сребрен јодид, објасни Тодоровски. Засејувањето на облакoт базира на концептот на „корисна конкуренција“ што значи дека зрната град што се формираат во рамки на засејаниот облачен волумен ќе бидат со помали димензии.

Авионското засејување на облаците за заштита од град, како што јави Македонската информативна агенција, ќе се спроведува на цела територија на државата. Овој модерен систем, како што наведува Министерството за земјоделство, освен заштита на земјоделското производство од временски непогоди, ќе придонесе и за намалување на сумата што изминатите години се издвојува за исплата на обесштетувања.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen