VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Македонија

Заедничка апликација на ФАО и MammalNet за откривање на Африканска свинска чума

По измената на апликацијата iMammalia, секој корисник сега може, во рок од неколку секунди, да го пријави откритието на труп на диви свињи, со што ќе помогне во борбата против африканската свинска чума“, изјави Марк Ховари, ФАО експерт за подготвеност за здравје на животните.

Африканската свинска чума може да се прошири низ неколку рути, вклучително и преку природното движење на дивите свињи. Вирусот е подеднакво смртоносен и за домашните и за дивите свињи. Затоа, тестирањето на угинати диви свињи за присуство на вирусот африканска свинска чума е најсигурен начин за рано откривање (и реагирање на) болеста кај овие популации. Животното многу веројатно ќе умре за неколку дена откако ќе се зарази, така што, доколку се пријави навреме, трупот на дивата свиња може да биде уништен или правилно да се отстрани за да се намали понатамошната контаминација.

За таа цел, ФАО заедно со проектниот тим MammalNet, додадоа нови функции во нивната бесплатна мобилна апликација, iMammalia, со цел навремено известување за пронајдени трупови на диви свињи низ Балканот и пошироко. Апликацијата, која веќе се користи во Европа, првично беше дизајнирана за лесно снимање и евидентирање на присуството на цицачи.
„По измената на апликацијата iMammalia, секој корисник сега може, во рок од неколку секунди, да го пријави откритието на труп на диви свињи, со што ќе помогне во борбата против африканската свинска чума“, изјави Марк Ховари, ФАО експерт за подготвеност за здравје на животните. „Корисниците можат да ги пријават гео-координатите, нивото на распаѓање и полот, па дури и да испратат фотографија од трупот“.

Покрај новата функција, ФАО ја преведе апликацијата на македонски и српски јазик и ќе работи на олеснување на употребата на апликацијата од различни целни корисници на Балканот.
Иако ловџиите се главна целна група во откривање на диви свињи, пешачите, ренџерите и во основа секој кој ја посетува шумата може многу да придонесе за откривање на трупови на диви свињи. Колку повеќе луѓе пријавуваат угинати диви свињи, толку полесно надлежните ќе ја контролираат болеста.
Во Европа, африканската свинска чума постепено се шири почнувајќи од Грузија, каде влезе во 2007 година, низ Централна Европа, каде навлезе во повеќето држави. Денес, болеста е веќе присутна на Балканот, при што Бугарија, Грција, Романија и Србија пријавуваат епидемии и се заканува нејзино проширување низ целиот Балкански регион. Смртоносната болест носи огромни економски трошоци и значителни нарушувања на трговијата, сериозно влијае на руралната егзистенција, доколку не се открие навреме.
„Може да биде предизвик да се пронајдат трупови од диви свињи во шумите, но, како што се докажа во неколку земји, тоа не е невозможно ако свеста и стимулациите се исправни“, изјави Даниел Белтран-Алкрудо, ФАО експерт за здравје кај животните.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!