VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Забранет увоз на овошје третирано со штетниот инсектицид

Земјите членки на Европската Унија се согласија да забранат увоз на овошје кое содржи траги од хлорпирифос.

Тоа е пестицид кој се смета за штетен за здравјето на луѓето, велат дипломатите од ЕУ.

Одлуката која е донесена од повеќето земји членки следи по забраната на самиот инсектицид во целиот блок.

После тримесечен преоден рок, секое увезено овошје со повеќе од најмалата количина пестицид која ќе може да влезе во траг ќе биде забрането за продажба во цела ЕУ.

Европскиот орган за безбедност на храна во август идентификуваше загриженост поради „можните генотоксични ефекти, како и невролошките ефекти за време на развојот“, поткрепени со податоци кои укажуваат на ефекти врз децата.

Хлорпирифос се користи од страна на земјоделците за да се спречи инсектите да ги оштетат производите. Трагите често се наоѓаат на увезените овошја како портокали или мандарини од земји како Германија, каде таа супстанца одамна е отстранета од пазарот.

А.Г.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen