VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Еко кожа од кактуси, за почиста животна средина!

Двајца пријатели од Мексико свесни за тоа колку модната индустрија учествува во уништувањето на биодиверзитетот и животната средина, почнале да произведуваат вештачка кожа од кактуси

Андреа Лопес Велардеа и Марти Цезарез се двајцата пријатели кои имале животен сон и на крајот го оствариле. До пред неколку години работеле - првиот во индустријата за мебел, а вториот во модната индустрија како дизајнер. Тие долго планирале да ги напуштат своите работни места и да создадат свој бренд. Одлучиле да ја вложат целата своја заштеда во една од најпотрошувачките индустрии -модата, а целта им била да создадат вештачка алтернатива на животнската кожа. Инспирацијата ја пронашле во билката од родот Opunicia - кактус што се одгледува во Мексико и каде се користи за исхрана, како додаток во многутрадиционални јадења.
Материјалот што го добиле е делумно биоразградлив и има тенички спецификации како и материјалите во индустријата за мебел, автомобилите и модата. Благодарение на флексибилноста, проѕирноста и трајноста, гаранцијата е најмалку 10 години. Кожата произведена од кактуси е одлична замена за животинските и синтетичките материјали, кои се се помалку еколошки и етички неприфатливи во модниот свет.

За овој материјал се одлучиле и поради фактот што во производството на памук се користат вештачки ѓубрива, но и поради проценките дека на крајот 80 отсто од оваа облека се уништува или одложува во депониите.
„Природните ресурси на земјата се под голем притисок, а модната индустрија има голем придонес во ова, вели Лопез Веларде за магазинот „Модернфарм“. „Ни беше важно да направиме линија на производи која ќе биде одржлива и нема да ја уништува околината ниту при процесот на производство, ниту потоа“.

Лопез Веларде и Цазарез ги откупуваат суровините кои им се потребни од 27 земјоделци кои имаат фарми на кактуси во мексиканската сојузна држава Закатекас. За изработка на кожата користат само зрели листови од билката, кои се сушат на сонце три дена и потоа се преработува.
Минатата година на Меѓународниот саем за кожа „Lineaplle“ во Милано за прв пат ги преставиле своите производи под марката „Desserto“, а интересот во светот на модата како што велат бил неочекувано голем!

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!