VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

Свет

Европските земји со повик до невработените, да најдат работа во земјоделството

Владите, стопанските комори и работодавачите од речиси сите европски земји, ги повикуваат лугето кои поради пандемијата од коронавирусот останале без работа, своето место да го најдат во земјоделството. Буквалнo, да земат мотика во рака.

Се ближи пролет и време е за берба на шпаргли, јагоди и на останатото овошје и зеленчук. Европските земји веќе имаат проблем со недостаток од работна сила поради што се носат различни решенија како на пример со роботи за берење , но сега состојбата станува уште потешка, се вели во текстот објавен на порталот agroklub.com.
“За сите невработени мотика во рацете„ е реченица која се повторила милион пати кога постарите зборувале за младите, кога поради немање работа им паѓале на ум разни работи. И сите ние сигурно сме рекле нешто слично кога сме поминале покрај некоја уништена клупа или превртена корпа за отпадоци.
Но сега, оваа реченица станува реалност бидејќи владите, стопанските комори и работодавачите од речиси сите европски земји, ги повикуваат лугето кои поради пандемијата од коронавирусот останале без работа, своето место да го најдат во земјоделството. Буквалнo, да земат мотика во рака.

Веке неколку пати се спомнуваше дека во Германија се во прашање 280 000 сезонски работници во земјоделството. И Полска исто така се бори со ова прашање бидејќи се затворени границите а украинците ко се најчестата работна сила во оваа земја, заминаа дома. Исто така во Бугарија назад се вратија околу 200 000 граѓани кои во странство ги работеа сезонските земјоделски работи.
Се поставува прашањето што прават сите тие луѓе кои речиси преку ноќ останаа без работа, кои сега мора да бидат затворени во четири ѕида без работа , без приходи со огромен облак на страв и неизвесност над своите глави.
Во развиените земји на Европа веќе се направија некои потези и тоа такви да „со еден удар да отепаат две муви“: прво да се вработат оние кои ненадејно и без најава останаа без работа, а второ да се обезбеди работна сила за земјоделството.

Французите направија платформа за вработување во земјоделството.

Така Дидие Гуиломе , за француската телевизија изјави: „ Дали може фризер кој нема работа , да работи на нива, да бере јагоди или да пакува јогурт во некоја млекара?“ Покасно упати повик и до сите невработени кои работеле како келнери во рестораните, собарки во хотелите….. да им се придружат на земјоделците односно да бидат дел од стопанството кое ќе обезбеди храна за сите. Секако веднаш пристигнаа реакции бидејќи од една страна се апелира да се остане дома, а од друга стана да се работи на нива.
Веднаш направија план за водење на кампања со која ќе се прецизира начинот на кој французите ќе можат да му помогнат на домашното земјоделство. За да се олесни вработувањето , француското министерство за труд ќе направи платформа посветена на секторите кои во овој период имаат потреба од работници и тоа веќе е објавено на официјалната веб страна на министерството.

Германија има потреба од 300 000 работници

Слични мерки превзеде и германското министерство за земјоделство па отвори посебна веб страна за работа на фармите, а како целна група исто така ја имаат работната сила од угостителството но и студентите. Сите информации се достапни на порталот (daslandhilft.de).
Појаснуваат дека се работи за платформа за брзо и небирократско посредување при вработувањето и која опфаќа агробизнисмени ,прехрамбени фирми и работници.
„Имаме потреба од Вас –и тоа веднаш- бидејќи на полињата на нашите земјоделци има овошје и зеленчук кое треба да се собере. Нашите земјоделци нудат приходи за они кои поради заштитните мерки се ноѓаат во економска криза.“-порачуваат организираните германци кои стравуваат дека има плодови кои ќе останат на нивите несобрани и ќе пропаднат.
И во Велика Британија маки мачат со работната сила, бидејќи Британците не сакаат да работат сезонска работа, која за нив до сега тоа го правеа мигрантите од Бугарија, Романија и Полска. Сега ситуацијата е променета, па и таму се зборува за засилена британска работна сила.

Шпанските медиуми исто така објавија дека 6000 марокански жени што требало да работат како берачки на јагоди не успале да влезат во земјата.
Би можеле да завршиме со животната мудрост- дали мораме нешто да изгубиме за да научиме да го цениме? Овде всушност се мисли на ниско квалификованите работници што работат во сектори во земјоделието од кои останатите бегаат.
Исто така – дали ја потценивме важноста на земјоделството и на земјоделците –без кои не можеме да живееме? Ни останува да размислиме дали во нашето земјоделство има место за голем број млади луѓе кои за само неколку дена останаа без работа, се вели во анализата се вели во анализата на порталот agroklub.com.

Б.А.Н.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen