VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

България

ЕК: Фермери, променете се доброволно

Европейското земеделие мина теста - то е способно да гарантира продоволствена сигурност, но проблемите остават

Стратегията за биологичното разнообразие и „От фермата до трапезата“, които са призвани да въведат екологични промени в селското стопанство, са добра посока за развитие, смята еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски и допълва, че Европейската комисия (ЕК) ще насърчи земеделските производители да направят промените доброволно, а не поради принуда, пише SadyOgrady.
Преди седмица Войчеховски обсъди предложенията за стратегиите на ЕС, които бяха представени пред обществото на 20 май, с членовете на Европейския парламент от Комисията по околна среда.

Сред плановете на комисията е да се намали с 50% употребата на химически пестициди и антибиотици в животновъдството до 2030 г., както и 25% от обработваемите земи да са под биологично земеделие.

Част от селското стопанство вече не е устойчива. Това носи негативи както за качеството на храните, така и за безопасността им. Отговорът на проблема е стратегията „От фермата до трапезата“, която цели устойчиво производство на храни. На свой ред Стратегията за биологично разнообразие има за цел да промени земеделието по начин, който е по-екологичен, опазва климата и е по-хуманен към животните.

Войчеховски посочи, че по време на коронавирусната криза селското стопанство е преминало изпитанието. Европа е показала, че разполага с продоволствена сигурност. Въпреки този успех ЕК признава проблемите на селското стопанство на ЕС. Едно от тях е изчезването на малки ферми. Според статистиката на Европейската сметна палата на ден затварят по хиляда ферми.
Фермерското съсловие продължава да застарява. Трудно е да се насърчат младите хора да станат земеделски производители. Паралелно тече процесът на индустриализация на селското стопанство. Доста ферми се превръщат в промишлени предприятия.

По думите на Войчеховски 50% от обработваемата земя на ЕС се намира в ръцете на 3% от собствениците.

И настоящата криза, и предишните показаха, че най-силно засегнати е предимно интензивното и концентрираното селско стопанство. Това е така, тъй като то е зависимо от предлагането на фуражи, експортните пазари и др.

Еврокомисарят допълни, че може да се постигне много чрез съкращаване на пътя от фермата до трапезата, подобряване на хуманното отношение към животните и развитието на биологични ферми.

Те обаче изискват инвестиции. Трябва да се действа заедно със земеделските производители, а не срещу тях. Трябва да се насърчават и възнаграждават добрите практики, категоричен е Войчеховски.

Според него не си струва селското стопанство на ЕС да участва в надпреварата за възможно най-голямото и евтино производство. Вместо това той посочи, че конкурентоспособността трябва да се гради върху качествена, устойчива, здравословна продукция и по-добро използване на малки и средни семейни стопанства.

VITA RES

from

RESEN

(processing of fruits & vegetables, production of concentrates, purees, and frozen apple cubes)

+38975421259

About Us

Cyber Green Market (CGM) is a Web Platform that promotes the Export and Wholesale of Agricultural Products, Forest fruits, and their Secondary Products from the Balkan Peninsula.

Retail

In the retail section you can also find machines, home and garden tools, work uniforms and everything you need for your farm work. You can order all this from our already verified sellers from the largest online stores in the world.

© 2018 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen

CGM Ali

Do you want to sell your products on Alibaba, but you don't want to pay $4,999 per year for an Alibaba premium account? Apply for a "CGM Ali" account here, choose one of our plans, and for just $199 per year start selling on Alibaba right now!